Geraldine Ferraro en el record

geraldine_ferraroHa mort als 75 anys a causa d’un càncer de medul·la òssia Geraldine Ferraro (Newburgh, Nueva York, 1935) símbol feminista als EEUU. El 1984  fou l’única candidata demòcrata a la vicepresidència de seu país junt amb  el demòcrata Walter Mondale i contra els imbatibles Ronald Reagan i George Bush. Advocada especialitzada en agressions sexuals i violència domèstica, i congressista que va lluitar  pelss drets de les dones, Ferraro va ser posteriorment ambaixadora d’ Estats Units davant  la comissió de drets humans de l’ ONU i  va assessorar Hillary Clinton en la seva  campanya a  la presidència, el 2008.

També a EEUU, país on “qualsevol somni es pot fer realitat” les dones tenen difícil d’arribar  a la cúpula del poder executiu. Anys després de la derrota de Modale i Ferraro, Madeleine Albright va ser  la secretària d’ Estat (ministeri  d’ Assumptes Exteriors) el 1997. Hillary Clinton ocupa el mateix càrrec des de  2009.  Sarah Palin va intentar  arribar a la Casa Blanca, des de l’extrem  oposat de l’ espectre polític: no com a  feminista, sinó como una mare de família de valors conservadors. Tot i així, tampoc, com  en el cas  de Ferraro, la seva presència en una candidatura no va ser  suficient per atraure l’electorat femení nordeamericà,  reaci  a lliurar el vot a algú només per ser dona.

Barack Obama -del qual  Ferraro va dir, en un polèmic episodi  durant  la campanya presidencial de 2008, que havia arribat  tan lluny per ser negre- va lloar  dissabte  Geraldine Ferraro en un comunicat on   la recordava como “una precursora, algú que va trencar  barreres per a dones i americans de totes les procedències”

Deixa un comentari