Bata por fora/(muller por dentro)

claudiabataporfuerabata_ma_1978A partir del treball realitzat per l’artista austríaca Petra Buchegger en torn la bata, una peça de vestir tan popular i tradicional, la realitzadora viguesa Claudia Brenlla  ha fet una mena d’homenatge-oda-himne en 18 minuts a la mítica bata de treball femenina i, per extensió, a la dona que la vesteix. Hem d’entendre la bata com una metàfora del treball femení, mai reconegut ni remunerat.

El documental  forma part de la selecciódel Catàleg Curtas 09 del Consorcio del Audiovisual de Galicia, i va ser premiat en tres festivals gallecs. Segueix presentant-se en d’altres festivals nacionals i internacionals.

Artículo de Elena Oroz en la revista Blogs&Docs. “Les bates a quadres pròpies de les camperoles gallegues cobreixen els cossos de totes les dones que apareixen en aquest curtmetratge. S’utilitza la bata com a símbol i punt de partida. A partir del treball realitzat per l’artista austríaca Petra Buchegger, la realitzadora proposa una digressió visual i discursiva, un reconeixement i una apropiació d’allò femení com a forma de reivindicació i lligam amb un passat i una singularitat negades des d’allò simbòlic masculí”.

Bloc sobre Claudia Brenlla Claudia Brenlla (1964), llicenciada en dret, s’introdueix en l’audiovisual col·laborant en projectes de ficció i, posteriorment, realitzant i produïnt els seus propis projectes documentals. Actualment dirigeix la seva pròpia productora,  Laturmadocus, amb seu a Vigo, i ha realitzat obres com El club de los sin techo, al Brasil, i Leve, una rumba africana, a Santo Tomé y Príncipe.

Tot basant-se en aquest documental, l’institut Alenxandre Bóveda de Vigo vol celebrar el dia de la dona treballadora fent un homenatge a aquest símbol de la dona que han dut mares i àvies, camperoles i mariscadores. Faran exposició de bates i tant  els i les  alumnes com els i les professors/ores  en duran una el dia 8 de març.

Deixa un comentari