Segregació de les dones en alguns autobusos de Jerusalem

17637200908271140pol176371He llegit  a La Vanguardia digital que als barris ultraortodoxos de Jerusalem els homes entren als autobusos per la porta del conductor i seuen a la part davantera del vehicle i  les dones entren per darrera i ocupen els seients de la segona meitat de l’autobús. Aquests autobusos segregats s’anomenen ” kosher” (línies mehadrin), i la divisió o frontera entre els sexes la imposa el judaisme ortodox que impedeix les persones de diferent sexe  mirar-se i tocar-se.

Aquestes prop de 50 línies de vehicles que recorren el país des de ja fa més d’una dècada han estat objecte de crítiques per part d’organitzacions feministes a les quals s’han afegit molts intel·lectuals del país, com ara A.B Yehoshua o Natan Zach, que han demanat al Ministeri de Transport que les clausuri en considerar que discriminen les dones ja que no només es veuen obligades a seure darrera sinó que també s’estableixen limitacions en la seva forma de vestir. En termes similars s’ha expressat la jutgessa del suprem Dalia Dorner qui considera  la separació entre homes i dones en aquests autobusos  una humiliació i la compara amb la separació de blancs i negres. Periòdicament es troben notícies a la premsa sobre dones que han estat víctimes de la segregació i algun cas ha arribat als tribunals després que les passatgeres hagin sofert agressions per seure on no els tocava o vestir pantalons o faldilles curtes. Alguns grups religiosos encara troben insuficient aquesta situació, fins i tot els ultraortodoxos Neturei Karta demanen que homes i dones caminin per voreres diferents dels carrers. La població ultraortodoxa constitueix el 15% de la població (haredim) i  cada dissabte potagonitzen enfrontaments als carrers de les ciutats contra els comerços en defensa de l’obligat descans del shabat.

Segons la portaveu del ministeri de Transports Ora Salomón s’ha creat una comissió per estudiar l’assumpte, però  consideren que l’existència d’aquesta mena d’autobusos és una exigència dels haredim i constitueix un tema sensible del qual no en volen parlar.

Més informació en aquesta pàgina.

Deixa un comentari