L’escola ha de separar per sexes?

iaula-de-lescola-de-nois-erain-dirun

Tot i que no hi ha cap evidència científica que vinculi aspectes biològics amb capacitats d’aprenentatge, hi ha escoles que separen els nois i les noies adduint que això potencia les possibilitats de tots dos  col·lectius. Els  arguments que esgrimeixen els defensors d’una escola diferencia per sexes són que les diferències biològiques i de gènere condicionen l’aprenentatge, els nois adquireixen més lentament habilitats lingüístiques i maduren després, en canvi tenen més facilitat per al pensament lògic matemàtic, són més inquiets a causa de la tetosterona i les noies atenen millor a classe. Per això creuen que separar per sexes redueix la violència escolar i millora l’autoestima de les noies. Aquestes són les raons sostingudes per María Calvo, presidenta acadèmica a Espanya de l’Asssociació Europea de Centres d’Educació Diferenciada. El seu lema seria Iguales…pero diferentes

A tot això responen els detractors afirmant que no està demostrat científicament que les diferencies biològiques condicionin l’aprenentatge i que les diferències de resultats que palesen informes com PISA s’expliquen més per raons socials com ara l’educació dels pares (la major diferència per gèneres és de 38 punts sobre una mitjana de 500 en relació a la lectura favorable a les noies respecte el nois; per estudis dels pares la diferència és de 85 punts de millors resultats obtinguts per nois i noies els pares dels quals tenen estudis en relació als que no). Per a ells, l’escola seria l’espai que hauria de posar de manifest les desigualtats i educar en igualtat. Resultats PISA 2006

examens-al-xaloc

excursio-dalumnes-de-2n-deso-del-xaloc

A Espanya,  malgrat que la llei d’educació garanteix aquesta pretesa igualtat,  hi ha  escoles que diferencien per sexes i, fins i tot, escoles concertades que ho fan,  la gran majoria estan vinculats a col·lectius catòlics (uns 150 centres privats dels quals 57 reben subvenció) Algunes comunitats s’han plantejat retirar-los les subvencions, a Cantàbria això ja és una realitat. A Catalunya una d’aquestes escoles concertades és el Col·legi Xaloc en el nostre barri.  Com veiem en el seu Projecte Educatiu, es declara seguidor de l’EASSE i argumenta les raons per sostenir una educació diferenciada.

Ángel Gurría, secretari general de la OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) creu que no es pot segir perpetuant els etereotips de gènere. Actituds com “la lectura no és per als nois” o “les matemàtiques no són per a les noies” surten massa cares. Per tant,  l’OCDE rebutja les tesis dels defensors de l’escola que separa per sexes com posa de manifest un estudi d’anàlisi de resultats de l’Informe Pisa ¿Preparados igualitariamente para la vida? Resultados escolares de chicos y chicas de 15 años. (Pablo Zoido i altres autors).

Podeu llegir l’ article signat per J.A. AUNIÓN  La diferencia entre alumnos y alumnas es más social que biológica – El País (13/06/09) – d’on prové la fotografia de la capçalera d’aquest article, aula de l’escola per a nois d’Irún Erain.

Podeu llegir l’escrit de Gemma Lienas No con mis impuestos publicat al diari El País (22/06/09) on ens fa saber  la seva estranyesa pel fet que en la futura llei d’Educació de Catalunya la coeducació no sigui forçosa per a poder ser escola concertada.

Per mostrar la seva disconformitat amb el fet que se subvencionin centres escolars que segreguen nens i nenes, l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya  AJEC) ha fet un vídeo que es presentarà a la premsa el proper 26 de juny a l’Escola de Mitjans Audivisuals i serà  penjat a YouTube. Hi han col·laborat representants de la societat civil com el cantant Raimon i l’actriu Pepa Arenós.

Deixa un comentari