A la sanitat espanyola predominen les dones, però els càrrecs els ocupen homes

DoctoresAviat les metges dones seran majoria a la sanitat espanyola. Generalitzant,  són joves i molt compromeses amb la seva tasca: pregunten més, detecten amb més facilitat problemes socials i endocrins, demanen més proves, informen més i recepten menys fàrmacs. Tanmateix, ara per ara, els homes manen. Tant a hospitals com a universitats i centres d’investigació les dones, tot i estar molt preparades, troben dificultats per accedir al capdamunt i trencar estereotips. Les dones només ocupen el 10% dels caps de servei dels hospitals i el 14% de les càtedres de Medicina. Preval encara el tòpic que cal diferenciar entre guarir (curar) i tenir cura (cuidar) i que els homes estan més dotats per a la primera tasca mentre que l’altra es quasi excluivament femenina. Per això molta gent, sobretot homes,  han arribat a pensar que la cura és cosa d’infermeres. Aguns sociòlegs, particularment nordamericans,  insisteixen que les professions es feminitzen quan perden poder adquisitiu i prestigi social. És possible que una professió que exigeix molts sacrificis i no està ben remunerada econòmicament interessi  menys els homes (És el cas de l’ensenyament)

Una possible raó de les desigualtats de promoció d’ homes i dones en aquest camp (com molt segurament en molt altres) és que elles intenten conciliar vida laboral i familiar i ells no. Mentre que elles intenten poder atendre la família i només tenen una ocupació (sovint en atenció primària) ells comparteixen una doble activitat entre l’hospital i la consulta privada o la investigació. Com diu Rita Levi a l’entrevista que avui es publica,  ella va decidir no casar-se quan era adolescent per no obeir un home com  la seva mare al seu pare. També va haver de renunciar a tenir fills. Encara ara és feminista. “Jo sóc el meu marit”,  diu i també:  “sempre vaig pensar que la dona estava destruïda perquè l’home imposava el seu poder per la força física i no la mental  i amb la força física pots carregar  maletes, però no ser un geni”. Podeu llegir l’entrevista  a la científica, que té el cervell amb plenes facultats, a punt de fer 100 anys a El País (19/04/09)

Les noves generacions han de trencar aquests prejudicis.

 

Deixa un comentari