Estrena al teatre Romea de dos monòlegs de l’autora Víctor Català

Les dues protagonistes Al teatre Romea, Emma Vilarasau i Àngels Gonyalons protagonitzen els monòlegs La infanticida i Germana Pau de l’autora Víctor Català, pseudònim de Caterina Albert i Paradís. En opinió de Josep Maria Mestres, director del muntatge,  l’escriptora de l’Escala és la gran dama de les lletres catalanes juntament amb Mercè Rodoreda ( i no només per la seva novel·la Solitud) a l’obra de la qual hi trobem una barreja de “lirisme i brutalitat shakespeariana”.

Després de 17 anys, Emma Vilarasau es retroba amb el personatge de Nela, al mateix escenari on va obtenir els millors elogis per part de la critica per la seva magnífica interpretació a La infanticida. Aquesta és, a més, l’obra per la qual Caterina Albert es va veure obligada a usar pseudònim. L’obra, distingida en els Jocs Florals d’Olot del 1898, va ser molt ben acollida per la crítica, tot i que aquesta actitud va canviar quan es va descobrir que l’autora era una dona. Des d’aleshores Caterina Albert va usar el pseudònim de Víctor Català per publicar la resta de les seves obres.

Àngels Gonyalons ens descobrirà Germana Pau, peça dramàtica inèdita als escenaris, i que ens narra de forma magistral els sentiments d’odi i enveja per un desig insatisfet.

Dossier de premsa del teatre

Comentari a La malla

Notícia de l’estrena a El Periodico

La infanticida: Nela, la protagonista d’aquest monòleg dramàtic, és una jove camperola. Narra aquesta història des de la cel·la del manicomi, on l’han tancada després de matar la seva filla acabada de néixer. La criatura és el fruit dels seus amors desenfrenats amb un jove de la burgesia. Atemorida per si el seu pare s’assabenta de la deshonra i compleix l’amenaça de degollar-la, la Nela escull aquest destí per a la seva filla.

Germana Pau: En el llit d’una cel·la d’una casa de curació assistida per germanes Paüles, jeu  un home molt malalt. La Germana Pau s’ha d’ocupar d’ell. La monja coneix l’home d’abans de fer-se religiosa; entendrem perquè l’actitud de la dona canvia radicalment i precipita la relació amb el pacient cap a un final inesperat.

Per conèixer millor l’autora,  Víctor Català,  clica damunt la seva fotografia.V?ctor Català

Com podem veure en aquesta  Guia didàctica (realitzada per Gemma de Luna per  treballar el text a classes de secundària) a   La infanticida  (Editat per La sal. Edicions de le dones, 1984)  se subverteix el paper que la societat ha atorgart tradicionalment a la dona,  el de mare.

 

Deixa un comentari