Algunes dades sobre l’origen del 8 de març

Clara Zetkin

    Sempre hem associat el 8 de març a la mort de 129 dones   en  una fàbrica del tèxtil a Nova York. Aquest fet, però, no és  ben bé l’origen de la commemoració del Dia Internacional  de les Dones. Segons algunes historiadores, aquell incendi  es va produir el dia 25 de març i no el 8 que era diumenge.
En realitat, sembla que la celebració del 8 de març es deu a  una socialista, Clara Zetkin  Ella va proposar a la Internacional Socialista de Dones, la commemoració d’un dia dedicat a reivindicar el dret al vot de les dones. Era l’any 1910.
Aquesta idea ja tenia un precedent, el Women Day, que des de 1908 celebraSufragismeven les sufragistes americanes.   Elles ho feien el darrer diumenge de febrer.
L’any 1911 Àustria, Alemanya, Dinamarca i Suècia commemoren el dia 19 de març com a Dia Internacional de les Dones i, finalment, s’acorda de fer-ho el 8 de març.
Una altra coincidència amb el 8 de març, les dones russes es van aixecar davant la manca d’aliments i van iniciar el moviment revolucionari que acabaria el mes d’octubre. Sembla que aquest fet instaura definitivament aquest dia.

Finalment, l’any 1975, l’ ONU va declarar el 8 de març Dia Internacional de les Dones. Quan es va commemorar el primer Dia Internacional de les Dones, l’any 1911, més d’un milió de dones va participar-hi públicament demanant a més del dret al vot i a ocupar càrrecs públics, el dret a
treballaSufragismer, a l’ensenyament vocacional i la fi de la discriminació en el treball.

Enllaços per a l’estudi del feminisme i el sufragisme

 

S’HAN ASSOLIT ACTUALMENT TOTS AQUESTS OBJECTIUS? 

Deixa un comentari