Trufes i peixos

Sóc de mena llaminer, no me n’he d’amagar pas, però no era la meva dèria pel dolç el que em conduí aquell vespre a la peixateria del mercat. Era tard i ja començaven a netejar la parada. Ella despatxava els que haurien estat els darrers clients del dia si no hagués aparegut jo, mentre ell anava fregant ganivets i recipients de tota mena amb una esponja ben ensabonada. La que ven el peix al llarg del dia és ella -a vegades també el fill-, i ell, quan torna de la feina, l’ajuda a deixar la parada neta i polida abans de baixar la persiana.

El cas és que jo anava tard i volia alguna cosa per sopar, uns seitons per exemple, i la mestressa em va atendre amb el millor dels seus somriures, com fa sempre. Mentre comentàvem amb ella les bondats de sopar seitons amb pa amb tomàquet, ell va desaparèixer uns instants per reaparèixer poc després amb una caixa a la mà. L’obrí i me’n presentà el contingut: agafa’n, que són bones! -digué-. Vaig quedar ben parat de veure que m’estaven oferint trufes… a la peixateria!

No em negareu que anar a comprar seitons a aquelles hores i que no tan sols t’atenguin amb alegria i fent petar la xerrada, sinó que a més t’ofereixin trufes, això no té preu. No vull fer un anunci, però us puc ben dir que anar a la peixateria és tot un plaer. I us asseguro que ho seria també sense les trufes que, des d’aquell dia, han anat apareixent de tant en tant. Paraula de llaminer! L’autoservei de les grans superfícies té els seus avantatges, però a costa de sacrificar -o amagar- el component de relació social de l’acte de comprar. És cert que quan ens atenen de forma impersonal i mecànica podem pensar que és preferible servir-se un mateix. Com diu la dita, “si vols ser ben servit, fes-te tu mateix el llit”. Però no podem oblidar que la relació amb els altres -venedors o compradors a la cua- val molt més que el que puguem comprar… i no costa ni cinc!

Josep Maria

Aquest article ha estat publicat en Comprar, Josep Maria Altés. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *