EMPÈDOCLES D’AGRIGENT (495-435 aC, aprox.)

En un temps totes les coses arribaren, d’una pluralitat, a constituir-se en unitat, i en altre passaren d’unes a ser múltiples. (…) Mai s’aturen en el seu constant canviar, unint-se de vegades per efecte de l’amor, i separant-se d’altres sota l’odi de la discòrdia.”

Simplici. Física, (s.VI d.C.) K.R.423

[Aire, aigua, terra i foc] tan sols ells existeixen, i combinant-se entre sí, es converteixen ara en unes coses, ara en unes altres, mentre que ells segueixen essent sempre el que són.”

Simplici. Física, (s.VI d.C.) K.R.424

D’aquests elements nasqueren tots els éssers que han existit, existeixen i existiran. Arbres, homes i dones, les bèsties, aus i peixos (…) i també els déus de llarga vida, molt superiors en els seus poders. Doncs tan sols aquestes coses existeixen, les quals, barrejant-se adopten pluralitat de formes: tots aquests canvis produeix la barreja.”

Simplici. Física, (s.VI d.C.) K.R.425

Postula quatre elements materials, foc, aire, aigua i terra, tots eterns, que augmenten i disminueixen a través de la mescla i la separació; però els seus autèntics primers principis, els que imparteixen el moviment a aquells, són l’amor i la discòrdia. Els elements estan constantment sotmesos a un canvi alternant, barrejant-se unes vegades per obra de l’amor, i separant-se d’altres per acció de la discòrdia; els seus primers principis, per tant, són sis.”

Simplici. Física, (s.VI d.C.) K.R.426

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *