MISTAKES WERE MADE (but not by me)… en català

“S’HAN COMÈS ERRORS (però jo no)“. Aquest és el títol eloqüent del llibre que Carol Tavris i Elliot Aronson van publicar l’any 2007. El subtítol explica prou bé l’objecte de la publicació: “Per què justifiquem creences estúpides, decisions equivocades i actes perjudicials”. La capacitat dels humans d’equivocar-nos una i una altra vegada és directament proporcional a la capacitat humana de justificar les nostres equivocacions, disfressant-les, amagant-les, emmascarant-les. No tan sols ens equivoquem sinó que enganyem, i sobretot ens enganyem, a fi de no semblar -semblar-nos a nosaltres mateixos- menys intel·ligents, íntegres i coherents del que ens agradaria.

Com que el tema em va enganxar força, vaig decidir traduir el llibre, per si algú altre hi estava interessat però la mandra de llegir anglès el superava. Si cliqueu aquí podreu accedir al text traduït. L’obra fa una repassada força àmplia als camps més rellevants on ens equivoquem i neguem tossudament haver comès cap error. La política, per suposat, però també la memòria (enganyadora, que ens fa recordar el que ens afavoreix!), la ciència (els errors en medicina, per exemple), el sistema de justícia (de la policia fins als fiscals i als jutges), i les relacions de parella (on els conflictes són plens d’equivocacions i autoenganys distorsionadors)… Tot plegat està explicat sobre la base de la recerca neuropsicològica i en el marc de referència de la societat nordamericana.

Sens dubte, si el llegim amb una mica d’esperit crític i d’humilitat, el llibre resulta desconcertant, però sobretot ens ajuda a comprendre la naturalesa humana. No podem evitar equivocar-nos, però si coneixem els mecanismes psicològics que ens porten a a dissimular i a negar els nostres errors, aleshores podrem arribar a acceptar les nostres equivocacions. Segurament és veritat que dels errors se n’aprèn… però només si som capaços de reconèixer que ens hem equivocat! No és gens fàcil.

Josep Maria Altés

Aquest article ha estat publicat en Errors, Josep Maria Altés, Llibres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *