RELATIVISME

“Jo sostinc que la veritat és tal com ja he escrit: cadascun de nosaltres és “mesura de les coses que són i de les que no”. Cert, de mil maneres un hom es diferencia d’un altre, i és per això que unes coses són i apareixen d’una manera a un i d’una manera a un altre. Lluny de mi que jo negui la saviesa o l’home savi. Ara bé, denomino savi aquell que, canviant algú de nosaltres a qui certes coses apareixen i són dolentes, aconsegueixi que aquestes mateixes coses apareguin i siguin bones. (…)

Els experts i bons retòrics fan que a les ciutats semblin justes les coses útils en comptes de les que no tenen valor. Puix que allò que sembla just i beneficiós a cada ciutat, així és per a ella mentre així ho estimi. (…)

Anàlogament, el sofista, que té la capacitat de formar els deixebles en aquest sentit, és un expert i és mereixedor de molt diner per part dels qui han rebut la seva instrucció. I és així que n’hi ha que són més experts que d’altres, sense que ningú no tingui opinions falses”.

PLATÓ. Teetet , (s.IV a.C.)

“[Segons el criteri de Protàgores] si totes les coses de les que es té una opinió, si totes les coses que semblen, són vertaderes, cal que totes les coses siguin alhora vertaderes i falses, atès que la majoria dels humans mantenen opinions contràries entre sí i creuen que els que no opinen igual que ells mateixos s’equivoquen. De manera que resulta inevitable que una mateixa cosa sigui i no sigui. I, si és així, cal que totes les coses sobre les que es té una opinió, siguin vertaderes. En efecte, els que menteixen o s’erren i els que diuen la veritat tenen opinions contràries. Per tant, si les coses que existeixen són com hem dit, tots diuen la veritat.”

ARISTÒTIL Metafísica IV, 5.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *