Diners: un bé o un mal?

Vivim en una època en la qual els diners són un element essencial per a la vida. En el món actual, sense diners no tenim accés a res. Podríem dir que són la base o fonament sobre la qual se sosté la societat d’avui en dia, de manera que les persones en depenem totalment. Però fins a quin punt ens ajuden a fer la vida més fàcil? La veritat és que la pregunta no és senzilla, ja que moltes vegades no ens adonem, però els diners ens condicionen en molts aspectes del nostre dia a dia.

Per començar, deixarem clares dues funcions primordials que penso que tenen els diners. La primera i més important és que són un mitjà d’intercanvi molt útil. Gràcies a aquests, podem comprar i vendre coses a canvi de més diners. Antigament, els consumidors arribaven a un acord de manera que intercanviaven béns o serveis entre si, però això no sempre era possible ni pràctic si les necessitats d’un consumidor no coincidien amb el bé o servei de l’altre. Així doncs, els diners van resoldre aquest problema. La segona i no menys important és que els diners serveixen per donar valor a les coses, són un patró de valor. Darrere del paper i monedes que nosaltres coneixem hi ha una correspondència equivalent al valor d’aquella moneda o aquell paper, d’aquesta manera podem donar valor a les coses i realitzar l’intercanvi que hem esmentat anteriorment.

Una vegada dit això ja podem passar a reflexionar sobre la pregunta de “Fins a quin punt els diners ens ajuden a fer la vida més fàcil?”. Aleshores hem de deixar a banda la part teòrica i basar-nos més en el vessant pràctic de l’assumpte. Quan penso en diners, societat, moral, valors… em vénen al cap paraules com corrupció, abús, consumisme o pobresa. I és que fins i tot moltes vegades les persones perdem els valors bàsics arribant a fer coses horribles i ens oblidem del que realment importa en aquesta vida. Per exemple, un cas molt actual i molt clar és el de la corrupció als governs, ja que els polítics són capaços fins i tot de defraudar el seu poble per diners -com si no en tinguessin prou!-. Un altre exemple seria la pobresa que hi ha al nostre país. Tot i ser un país desenvolupat segueix havent-hi gent que no té habitatge i altres que no tenen un plat a taula per posar-li als seus fills, i tot per culpa dels diners. És una pena que en una societat desenvolupada com la nostra es perdin els valors i principis més bàsics d’aquesta manera a causa dels poderosos diners.

Marina

Aquest article ha estat publicat en Benestar, Desigualtats, Diners, Felicitat, Marina Rubio, Moral. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Diners: un bé o un mal?

  1. Josep M. Altés Riera diu:

    Marina,
    fas un bon article entorn del valor dels diners. Una qüestió encavalcada entre la teoria econòmica i la reflexió ètica, i fas una mica d’ambdues, en un escrit clar, directe i molt ben estructurat.
    M’ha agradat. No deixis d’escriure, que tens molt a dir!
    Josep Maria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *