Qüestió de “mala sort”

La paraula càncer determina les malalties en les quals les cèl·lules anormals es divideixen sense control i poden envair altres teixits. Des de fa bastants anys, el càncer ha estat una malaltia que s’ha estudiat molt, amb la finalitat de trobar-li una solució definitiva, ja que el pateix molta gent. Avui dia, existeix la cirurgia, la quimioteràpia i la radioteràpia, les quals poden arribar a curar un càncer, però a vegades aquestes no són suficients. Per poder obtenir el tractament definitiu, les persones que es dediquen a la investigació han hagut d’investigar els possibles orígens i causes del càncer.

Fa un parell de dies, la revista “Science” va publicar un estudi que deia que un total de dos terços dels casos de càncer de tipologia diversa poden ser atribuïts a mutacions aleatòries de l’ADN i no a factors hereditaris o factors de risc. És a dir, el 65% del risc de càncer es deu a l’atzar. Els investigadors, després de crear un model estadístic que calcula la incidència de càncer causada per les mutacions aleatòries que es produeixen quan les cèl·lules mare es divideixen, han arribat a la conclusió de què un dels orígens del càncer podria ser, bàsicament, la “mala sort biològica”.

Aquest estudi ha generat una mica de polèmica, ja que hi ha persones que pensen que l’origen del càncer no pot ser l’atzar. Jo estic d’acord amb aquest estudi, ja que hi ha persones que al llarg de la seva vida han portat una vida molt saludable i no s’han posat en contacte amb radiacions i, tot i així, han patit càncer i, a més a més, no han sobreviscut a aquest. I d’altra banda, hi ha persones que han portat una vida no saludable, sense tenir cura de la seva salut, i han tingut la “sort” de no patir càncer ni cap altra malaltia.

Eva Ortiz

Aquest article ha estat publicat en Atzar, Càncer, Eva Ortiz, Salut, Sort. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Qüestió de “mala sort”

  1. Josep M. Altés Riera diu:

    Eva,
    al teu article presentes els resultats d’una recerca entorn del càncer i de les seves causes. No deixa de sorprendre això de l’atzar. Potser sí que hi ha una component atzarosa darrere d’alguna malaltia. Els teòrics discuteixen ara si realment existeixen esdeveniments atzarosos o si anomenem atzarosos aquells esdeveniments que resulten totalment imprevisibles atesa la gran quantitat i la complexitat dels factors que intervenen en el seu origen.
    Molt interessant l’article. Està molt ben escrit i m’ha agradat llegir-lo.
    Josep Maria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *