Ubicació inadequada

Segur que alguns ja us heu assabentat del nou projecte que es vol dur a terme al nostre poble. Pels que encara no n’heu sentit a parlar, l’ajuntament de Vilassar de Dalt vol instal·lar un complex funerari al polígon industrial Vallmorena, a 10m del camp de futbol. Aquest complex funerari estaria compost per un forn crematori, un tanatori i un nou cementiri.

Arran d’aquesta decisió han sorgit diverses plataformes en contra del crematori, com ara “Plataforma ProVallmorena” o la “Plataforma anticrematori”. Concretament, aquestes organitzacions estan en contra de la ubicació del crematori i no del crematori en si. Estudis demostren que aquests forns emeten substàncies que poden arribar a ser tòxiques, com el plom, el cadmi o el mercuri -materials que trobem en les pròtesis, tractament quimioteràpic o per exemple, implants dentals-. Per tant, jugadors del camp de futbol, treballadors i veïns estarien exposats diàriament a les emissions d’aquestes substàncies que sortirien del forn, fet que a la llarga augmenta el risc de patir malalties com ara càncer o malalties neurològiques. D’altra banda, es creu que és un servei que no és necessari, ja que al Maresme hi ha un forn crematori a Badalona, quatre a Mataró i un altre a Granollers, de manera que les necessitats de la zona queden totalment cobertes. S’ha calculat que a Vilassar hi ha uns 60 defuncions a l’any i només 10 incineracions, així que tampoc no sortiria rentable. A més, seria un servei privat amb un màxim de 10/12 treballadors que segurament portaria els seus propis operaris i serveis, de manera que no donaria feina a gent del poble.

Com bé he dit abans, el projecte estaria a tan sols 10 metres del camp de futbol de Vilassar de Dalt, on centenars de nens fan esport cada dia, i a escassos metres de fàbriques i empreses que treballen pels voltants; a 250 metres del barri de la Fornaca de Vilassar de Dalt i La Marina Verda de Cabrils; a 500 metres del Barri del Pi; a escassos metres de l’IRTA, a pocs metres d’horts destinats al consum humà i a 700 metres del Col·legi Mas Maria.

L’única manera de justificar la decisió de l’ajuntament és la compensació econòmica que rep el poble per dur a terme el projecte. Tindria sentit si el fet de construir el complex millorés la situació econòmica del nostre municipi, però no. L’empresa responsable, que controla -junt amb altres empreses- el monopoli d’aquest sector, cediria a l’ajuntament 1.250.000€ en 50 anys de concessió, però el terreny està hipotecat per 1.000.000€. Per tant, econòmicament el poble no guanyaria res i no rebaixaria el deute actual de 32.000.000€.

Un cop dit tot això, el futur del poble i del projecte està en les vostres mans perquè d’aquí res se celebrarà la consulta que determinarà si se segueix endavant amb el crematori o no. Les plataformes estan fent tot el possible per aturar l’obra i de moment el procés està paralitzat fins a la celebració d’aquesta consulta. Òbviament totes les opinions són acceptables, però sobretot recordeu que les plataformes no estan en contra dels crematoris sinó d’aquesta ubicació inadequada.

Marina

Aquest article ha estat publicat en Marina Rubio, Tanatori, Vilassar de Dalt. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Ubicació inadequada

  1. Josep M. Altés Riera diu:

    Marina, un article molt complet, amb informació de pes sobre el projecte de Tanatori. Està ben estructurat i és força clar.
    No paris d’escriure!
    Josep Maria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *