Els somnis

Hauràs sentit a dir més d’una vegada que els somnis tenen a veure amb la teva vida real. Però, a vegades, els somnis són massa bojos o absurds i és impossible relacionar-los amb el món real. Això sí, es basen en records i experiències que hem viscut. Però no surten de qualsevol cosa que estigui als nostres records.

Hi ha dades que són interessants de saber, principalment que tothom somnia, fins i tot les persones cegues. Que oblidem el 90% dels nostres somnis, durant els primers cinc minuts oblidaràs la meitat i en deu minuts un 40% més del teu somni. En els nostres somnis només veiem rostres de persones que ja hem vist abans, cent milions de cares i totes i cada una d’elles estan registrades al nostre cervell. Una de les més curioses és que els homes i les dones somnien de forma diferent. Els homes tendeixen a somniar més sobre altres homes i els somnis d’una dona conté quasi un nombre igual d’homes i dones.

Segons diuen els experts, van realitzar un experiment amb dos grups de persones: les que patien amnèsia (trastorn del funcionament de la memòria) i les que no. Abans d’anar a dormir es va demanar als participants que juguessin al tetris durant unes quantes hores. L’endemà, se’ls va demanar que expliquessin els seus somnis i tots dos grups van veure cubs volant que queien. Encara que els dos grups havien somiat el mateix, les persones amb amnèsia no reconeixien què eren aquests cubs perquè havien oblidat que el dia anterior havien estat jugant al tetris durant hores. Així doncs, la culpable és la memòria implícita, una memòria que emmagatzema records dels quals no som conscients, conceptes abstractes…
Per tant, els somnis no poden ser aspectes concrets de la realitat que recordem, sino més aviat són fragments d’aquesta, totalment abstractes i no gaire lògics.

Laia Auset

Aquest article ha estat publicat en Laia Auset, Somnis. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Els somnis

  1. Josep M. Altés Riera diu:

    Laia,
    veig que estàs força informada (espero que la informació hagi sortit d’una font fiable, perquè a vegades trobem cada enganyifa publicada!)
    M’ha agradat. No paris!
    Josep Maria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *