L’eutanàsia

L’eutanàsia es tracta de la mort provocada amb mitjans adequats en un malalt terminal per tal d’evitar el sofriment. És a dir, és la mort sense sofriment físic. Actualment, amb aquest tema s’ha establert una gran polèmica, ja que el dijous passat, a Bèlgica es va aprovar la llei d’utilització de l’eutanàsia als menors d’edat. Avui dia, l’eutanàsia és il·legal a Espanya i també a quasi tot el món; tan sols, està permesa en sis països del món: Colòmbia, Suïssa, Holanda, Bèlgica, Luxemburg i en alguns estats dels Estats Units.

Fa aproximadament un mes, en els Estats Units, també, ha esclatat la polèmica arran del cas de la Brittany Maynard, una noia de 29 anys amb un càncer cerebral terminal. Ella va decidir el passat dia 1 de novembre posar fi a la seva vida i, per poder-ho fer va haver de traslladar-se de l’estat de Califòrnia a l’estat d’Oregon, ja que, aquest últim estat, compta amb una llei per la mort digna.

Òbviament, tots els humans no compartim les mateixes maneres de pensar ni les mateixes idees, però quina postura seria la més correcta, legalitzar-ho o no?

Hi ha molts arguments a favor, com per exemple, que les persones som autònomes i tenim dret a decidir sobre la nostra vida, per tant tenim dret a decidir si volem seguir vivint o no. També, no és just sotmetre a una persona a doloroses situacions quan té l’oportunitat de poder evitar-les; etc. D’altra banda hi ha arguments en contra, com ara, que la vida és un dret inviolable; el viure és un acte de dignitat sota qualsevol circumstància. I a nivell més econòmic, podria augmentar el nombre d’homicidis disfressats d’eutanàsia amb el fi de cobrar herències…

Personalment, estic a favor de l’eutanàsia perquè tothom té dret a morir amb dignitat, sense haver de patir dolor tant físic com psíquic de forma innecessària. Per prendre aquesta decisió, per molt malament que estiguis, cal ser valent, perquè, com en el cas de la Brittany, saps que quan et prenguis el còctel de medicaments que t’han preparat, tancaràs els ulls per no obrir-los mai més.

Eva Ortiz

Aquest article ha estat publicat en Eutanàsia, Eva Ortiz. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a L’eutanàsia

  1. Josep M. Altés Riera diu:

    Eva, és un article ben treballat i molt complet sobre un tema polèmic però que posa sobre la taula drets fonamentals de les persones. M’ha agradat. L’expressió inicial “L’eutanàsia es tracta de…” Resulta poc correcta, o simplement, millorable. Per exemple dient “L’eutanàsia consisteix en…”
    No deixis d’escriure. Tens molt a dir!
    Josep Maria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *