Gràcies per tots aquests anys

Tot va començar un dia de Setembre allà a dalt, a la pujada de Can Rafart, quan es van obrir les portes de l’Institut Jaume Almera. Aquell dia, sense que ningú ho sabés, marcaria el principi d’una història que crèiem eterna, però que avui arriba al seu final.

Aquella noia, una noia jove que seguia les seves lleis i no deixava que ningú trepitgés les seves idees i la seva personalitat, plena d’energia i vitalitat, constant, treballadora i, sobretot, persona, trepitjà la sala de professors a les vuit del matí, i mai no hagués pensat que podria marcar tant la vida d’altres persones.

A més a més creia en les persones i en les seves capacitats, t’animava a que, com a mínim, intentessis arribar a aquella meta que en algun moment t’havies proposat. Aquella persona que mai et diria: “No pots fer-ho”, “Et queda gran”, “Deixa-ho i fes una altra cosa”. No… ella creia que amb esforç i constància tot es podia aconseguir. Un regal que m’ha fet la vida ha estat poder conèixer aquesta noia. Em fa molta llàstima la gent que no et coneixerà, perquè no tindran l’oportunitat de saber com ets i mai podran explicar a casa que tenen una professora que aprecia tant als seus alumnes que és capaç de viure cada dia donant-lo tot per ells i que no pot suportar com desaprofiten el temps, perquè durant les classes sempre estan distrets.

D’altra banda, però, estic feliç, perquè ens has donat tot allò que ha estat a les teves mans i, el que no ha estat, ho has buscat per donar-nos-ho. Només tinc paraules d’agraïment cap a la teva persona i, això, almenys per mi significa molt.
Suposo que recordaràs, ara deu fer uns vint anys, aquell noi, poca cosa, que sempre anava coix pels passadissos de l’Institut i que s’havia de punxar insulina cada dos per tres. Si no ho recordes, et faig memòria: el seu nom és Raul Fernàndez Martínez, el meu cosí. Vas ser capaç d’ensenyar-lo durant un temps a fer el que millor fas, ser constant. Aquesta constància l’ha permès superar tots els reptes que la vida li ha proposat, fins al punt que ara té un restaurant a les seves mans, El Mirador de l’Alba, al que et convido a anar-hi quan puguis. Estic convençudíssima que li farà molta il·lusió tornar-te a veure.

Més tard va arribar al teu terreny un noiet pèl-roig i mogudíssim, però que no li agradava gens ni mica això d’haver d’estudiar. D’aquest noi deu fer uns tretze anyets, any amunt, any avall, que vas coincidir. El recordes? Et faig cinc cèntims: Carlos Camacho Martínez, el meu cosí. Tot just ara treballa, es val per si mateix i té la vida ben agafada, perquè no se li escapi i, no se li queda pas gran.

Fa uns deu o dotze anys va trepitjar l’Institut una de les persones més importants per mi. Un noi que caminava amb l’esquena molt recta, molt prim i molt intel·ligent. Va fer el batxillerat social, gairebé sense esforçar-se, perquè al seu cap ja tenia tots els coneixements necessaris per treure-se’l. De fet, s’avorria moltíssim a les classes. A ell el deus recordar, ja que vau parlar per telèfon el dia de l’Skating. És el Ricard Martínez Fernàndez, el meu germà. L’any passat va acabar la carrera i ja puc dir que el meu germà és professor de primària. Cada vegada que li explico alguna cosa que ha passat a les teves classes m’esbronca, perquè em diu que ets de les millors persones que ha conegut i no tenim dret a fer-te mal, la qual cosa estic totalment d’acord amb ell.

I… Per què t’explico tot això? Doncs perquè aquestes persones s’han convertit en unes persones meravelloses, que no les canvio per res del món i, segur que només tenen bones paraules cap a tu.

Finalment arribo jo, a qui has tingut pràcticament tots els anys, excepte quan vas marxar a Vilassar de Mar i, per cert, et vaig trobar molt a faltar, però res comparat amb el buit que deixes ara. Des d’aquell dia que vam fer la pàgina web, seguint per la casa de cartró ploma i acabant amb les classe de bio dels darrers anys hem viscut moment inoblidables, com ara: el dia a Port Aventura, el dia de l’Skating i, sobretot i més important, els dia que ens vas regalar aquell regle de la fageda del Jordà. A casa, malgrat els vaig explicar la història, els va costar entendre el valor simbòlic que tenia aquell regle fantàstic, però a mi se m’il·luminaven els ulls mentre revivia el record com si estigués passant en aquell precís instant.

T’he de dir que, a partir d’ara, res tornarà a ser igual sense tu. Qui ens dirà que som unes “PESADILLES”? Qui ens dirà “TETES”? Qui ens dirà “COLLONERES”? Qui ens dirà que som “TONTOS PER NO APROFITAR LES CLASSES”? A qui li dirà l’Espelleta que “NO SAPS”? Qui ens donarà abraçades quan estiguem tristos? Ningú ho farà excepte tu! Ningú podrà ocupar el teu lloc i qui ho cregui, s’equivocarà. No és just que ara que sabem com funciona l’ordinador hagis de marxar!!!

Com a mínim ara has d’aprofitar el temps al màxim. Viatja…, fes coses que nos has fet mai…, però siusplau… NO ENS OBLIDIS. Pots estar segura que mai t’oblidarem. Has marcat un abans i un després en la història de l’Institut i en la de tots nosaltres. No sé com hagués estat la meva vida sense conèixer-te, però et puc ben assegurar que infinitament més buida.

Et trobaré molt a faltar, LOLA! No canviïs mai! No deixis que ningú et digui el que has de fer! Viu sota les teves lleis! I sigues sempre lliure i, sobretot, FELIÇ!
Gràcies per deixar-me conèixer-te! T’estimo!

Itziar

Aquest article ha estat publicat en Agraïment, Itziar Martínez, Lola. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Gràcies per tots aquests anys

  1. Josep M. Altés Riera diu:

    Itziar, m’ha emocionat el teu escrit d’agraïment a la Lola. Està molt ben escrit i, sobretot, diu coses molt importants i molt ben dites. M’ha encantat. Gràcies! (Suposo que el penjaràs al facebook, encara que també el podries llegir aquest dijous, juntament amb el de la Tina, què et sembla?)
    No paris d’escriure,
    Josep Maria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *