Boja d’amor

És possible embogir d’amor? Tornar-te boig o boja, allunyar-te de tothom, tancar-te en el teu món interior, tot per l’amor que sents per un altre? Camille Claudel, almenys, ho va fer.

Clamille Claudel era una escultora francesa. La major part de la seva obra es troba en el museu d’August Rodin a París. Les escultures de Camille són allà, perquè ella va ser la seva deixebla, inspiració, model i amant.

Per amor a Rodin va deixar la seva família, que veia malament tant la seva relació amb Rodin com la seva relació amb l’escultura. Per amor a ell va quedar-se a l’ombra, no va volar tant com hagués pogut.  Encara que, sent dona potser no hagués pogut volar gaire més lluny.

L’escultor però, va  escollir quedar-se amb la seva parella que  tenia des de feia més de 20 anys.

La vida de Camille estava construïda al voltant de Rodin, quan aquest la va deixar es va esfondrar. Va tornar-se boja, afirmava que el seu antic amant la volia matar, que la perseguia.

En una de les seves escultures pots veure una bruixa que s’emporta Rodin mentre que ella li intenta agafar els peus, mantenir-lo al seu costat. Un clar reflex del que probablement sentia.

El seu pare va ser una de les poques coses bones de la vida de Claudel. Ell va animar la seva filla perquè seguís amb l’escultura i li va donar suport econòmicament.

Quan ell va morir però, tot va canviar. La seva mare i el seu germà,el poeta Paul Claudel,  no veien amb tan bons ulls la passió de la noia. Paul, encara que els metges afirmessin que Camille no estava boja, la va tancar en un manicomi,  tement que la seva bogeria afectés la seva  reputació.

Allà va estar tancada fins al final dels seus dies. Allà és on pots trobar la seva tomba. Apartada del món i de l’art. Oblidada.

Boja d’amor?

Marta

Aquest article ha estat publicat en Amor, Art, Marta Artigas. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Boja d’amor

  1. Josep M. Altés Riera diu:

    Marta, està molt ben escrit. M’ha agradat.
    La gran quantitat de paràgrafs fa que l’escrit quedi massa desgavellat, trossejat. Segur que alguns es poden fusionar per aconseguir d’aquesta manera, un escrit amb més cvohesió.
    No paris!
    Josep Maria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *