La llibertat capitalista existeix fins que…

El diumenge passat van passar un programa per TV, el 30 minuts, que anava sobre la immersió lingüística a Catalunya, qui la vol i qui no.

Penso que aquest model educatiu que ha donat tants èxits no només socials (ha creat una societat cohesionada), sinó estudiantils també (els alumnes de les universitats catalanes són els 4ts al mon que més i millors articles publiquen a les revistes més prestigioses de les seves àrees d’estudis respectius).

Al documental sortia moltes opinions diferents; des del pare que no la volia fins als tutors i educadors que creien que sí, passant pels jutges espanyols i el ministre que tampoc la volien fins arribar a diferents estudiants que hi estan completament d’acord. El que em va cridar més l’atenció va ser que quan va néixer una de les primeres escoles on usaven la immersió aquella escola estava plena a rebentar d’alumnes i de pares que volien portar els seus alumnes allà (i era a Santa Coloma de Gramanet, no a Vic o Olot).

Els arguments dels que deien que havia de canviar era totalment perquè opinen que els pares han de tenir la LLIBERTAT d’escollir l’idioma que volen per al seu fill. I aquí, tant els partits polítics espanyolistes com la justícia espanyola fan aigües per tot arreu, ja que si tanta llibertat volguessin per a tothom no prohibirien la immersió al País Valencià, on més de 125000 famílies ho volen, ni imposarien decrets rancis sobre l’avortament que fa que la dona no pugui prendre decisions sobre el seu propi cos, imposar religió cristiana a les escoles ( sabent que en primera instància la constitució diu que Espanya és un estat laic i que és molt possible que altra gent vulgui fer una altra religió)… i així es poden dir mils d’exemples, passant per totes les contradiccions dels capitalistes al llarg de la seva història, com per exemple donar suport a diferents cops d’estat perquè no governessin socialistes (ells van matar al president Allende per donar suport el cop d’estat de Pinoxet, a Xile), la venda d’armament a Sadam Huseín per combatre a IRAQ i després que aquest sigui el principal objectiu nord-americà, que venguéssin armes a Franco durant la Guerra Civil espanyola i que gràcies a ells poguessin entrar als diferents organismes internacionals…

El més curiós i visual és la defensa que fan de l’expropiació de les terres dels pagesos del costat de les autopistes, per exemple, per augmentar-la i que després no es paguen (benefici a les empreses) contra l’expropiació de parcs d’habitatges buits per part d’entitats financeres rescatades amb diners públics, empreses dels sectors estratègics en mans d’usurpadors…(benefici per al poble)

Però tornant al tema principal que és el documental de TV3, el que més ràbia em va fer és un puto argentí que fa 10 anys que va arribar a Catalunya i ha presentat un seguit de denuncies contra el català a l’escola perquè segons ell les seves filles no aprenen gramaticalment bé el castellà per culpa del català. Senyor, a part de ser un cabró i un egoista que vol canviar el sistema educatiu d’una nació per interessos propis, hauria de saber que a Andalusia i Extremadura les notes de llengua castellana són més baixes que a Catalunya, i que jo sàpiga no fan cap altra llengua que no sigui el castellà. Aquest tio es mereix una bona visita, no menys que l’advocat de Convivència Cívica Catalana, un xulo piscines espanyol que només sap rajar del sistema educatiu català. Amb Terra Lliure això no passava.

Per tant, per intentar sintetitzar una mica l’escrit en calent que he fet, que no us enganyin; el capitalisme, amb les diferents formes que pugui agafar (PP, UE, BCE, FMI…) no busquen que cadascú actuï amb total llibertat, sinó que pugui triar sobre un ventall de possibilitats que a ells ja els va bé i qualsevol cosa que surti d’aquest ventall serà il·legal i tindrà els poderosos en contra.

Preparem-nos per defensar-nos com sigui, que aquests són molt forts i no cedeixen.

David

Aquest article ha estat publicat en David Barnet, Llengua catalana, Llibertat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La llibertat capitalista existeix fins que…

  1. Josep M. Altés Riera diu:

    David, al teu article hi exposes idees molt interessants, però resulta massa desordenat. Ja ho dius tu, quan parles de “l’escrit a cop calent que he fet”. S’hi barregen temes d’allò més divers i això fa recomanable una revisió. Tal vegada és millor fer articles diferents per explicar idees diferents, en lloc d’aplilonar-les de forma una mica forçada en un sol article, no et sembla? El lector ho agrairia i les idees defensades també!
    Fins al proper article!
    Josep Maria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *