L’embaràs adolescent

Cada vegada el nombre d’embarassos adolescents és més elevat i, en conseqüència, també el d’avortaments. De les 91600 dones que van avortar a Espanya en 2011, 5.504 tenien menys de 18 anys i 1.421 ja havien passat una vegada per aquesta traumàtica experiència.
Ara bé, quines són les causes d’aquests embarassos no desitjats?
La primera i més important és la falta d’educació sexual. Molts adolescents arriben a aquesta edat sense informació sobre les funcions sexuals, la relació entre els sexes i com es poden prevenir els embarassos. No obstant això, la informació no és suficient. La veritable educació no només consisteix en dades, sinó en un conjunt de valors que els donen sentit i permeten construir un projecte de vida. Dins d’aquest projecte, el sexe, la parella, el matrimoni i la procreació podran ser triats amb total llibertat i responsabilitat.

Els sistemes educatius oficials solen no brindar tampoc una formació adequada respecte al tema, per tal del desenvolupament i aprenentatge de la persona. A això, s’ha de sumar la sobrevaloració del sexe que existeix en la cultura actual. Els adolescents d’avui creixen envoltats d’una cultura on la televisió, el cinema, la música, els videoclips, la publicitat i els llocs de trobada i diversió es poblen de missatges en els quals les relacions sexuals sense amor són comunes, acceptades i esperades.

La informació sobre els mètodes anticonceptius als quals poden recórrer aquells que decideixen ser sexualment actius és escassa i moltes vegades errònia. Molts adolescents no fan ús dels mètodes anticonceptius, la qual cosa demostra una certa immaduresa per part d’aquests. En sectors socials amb fortes manques econòmiques, suma la impossibilitat d’adquirir preservatius o altres mètodes per evitar l’embaràs.

Finalment, el creixent ús d’alcohol i drogues des d’edats cada vegada més primerenques també fa la seva aportació negativa. Els adolescents, sota els efectes d’aquestes substàncies, estan en pitjors condicions per prevenir l’embaràs.

És per això que els mètodes anticonceptius són imprescindibles per gaudir d’una bona salut sexual (prevenint ETS com ara la SIDA) i evitant aquests embarassos. La decisió de mantenir relacions sexuals significa responsabilitat compartida, per tant, és important ser conscient i cuidar-se!

Melany

Aquest article ha estat publicat en Adolescència, Embaràs, Melany Sors, Sexualitat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a L’embaràs adolescent

  1. Josep M. Altés Riera diu:

    Melany, l’article és una bona crònica del problema: entenedora, clara i ben ordenada.
    No deixis d’escriuire. Tens molt a dir i ho fas molt bé.
    Josep Maria

  2. Melany, moltes gràcies per l’article i la reflexió. Preinfant.org és un projecte d’assistència on-line a adolescents embarassades. Informem sobre les diferents etapes del procés i contestem a qualsevol consulta que tinguin. Pensem que és molt important donar informació de la mà de professionals i acompanyar durant l’embaràs, el part i la criança.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *