Mooncup, l’alternativa revolucionària

Fa uns mesos vaig descobrir la Mooncup, un sistema de retenció del flux menstrual alternatiu a les compreses i els tampons. És una copa de silicona mèdica reutilitzable que pot durar fins a deu anys. A diferència dels tampons no és absorbent i per tant no resseca les parets vaginals, malmetent així la seva flora. Gràcies a aquest fet, ens estalviem patir malalties com la candidiasi (fongs vaginals que es reprodueixen en ambients càlids i humits) i la cistitis (que pot donar-se si el tampó o la compresa transporten el bacteri E-coli -molt freqüent als excrements humans- de la uretra o la vagina). A més, Mooncup és fruit original d’un projecte cooperatiu format per dones provinents de moviments feministes, ecologistes i cooperatius.

“És una copa de silicona mèdica reutilitzable que pot durar fins a deu anys. A diferència dels tampons no és absorbent i per tant no resseca les parets vaginals…”

Tot i ser un estri més avantatjós que els usuals, per raons saludables, ecològiques, econòmiques i pràctiques, la majoria de les noies del meu entorn desconeixen completament la seva existència. Això es degut al bombardeig de desinformació per part dels medis de comunicació i el sistema mèdic. Els únics productes que s’anuncien per televisió i que es venen als supermercats i a les farmàcies són compreses i tampons. I la persona que, suposadament, t’ha de orientar quan tens la primera menstruació, és a dir, el pediatra o metge de capçalera en cap moment t’informa de les diferents opcions a triar.

Les empreses Evax i Arbora&Ausonia tenen el monopoli a tota la península. Estem deixant en mans del joc dels mercats, el control dels aspectes bàsics per a la nostra vida. Quan els impostos pugen, els preus d’aquests productes de vital importància per a la salut femenina, també. Hauria de ser un producte que estigués a l’abast de qualsevol dona perquè no és cap capritx. No ha de dependre de la seva renta econòmica.

Per què tant d’impediment per a la confortabilitat de les dones? I es que la menstruació no és l’únic exemple. Hi ha la mateixa problemàtica amb la falta de diversitat dels anticonceptius femenins. En aquest cas, no és únicament la inaccessibilitat a la informació sinó també, l’escassa varietat. Tot i que trobem una àmplia gamma d’anticonceptius, cap és cent per cent eficaç i molts d’ells comporten danys secundaris. Gairebé tots els que estan destinats al públic femení contenen hormones, les quals generen efectes poc saludables en el nostre cos. Moltes de les dones que en altres circumstàncies preferirien no hormonar-se, es veuen obligades a fer-ho per falta de recursos.

“els interessos econòmics estan per sobre les necessitats humanes i els enginys del sistema capitalista desvien la nostra opinió respecte els assumptes que realment ens interessen”

Amb tots els avenços científics i tecnològics que estem vivint en aquest segle XXI per què no hi han estudis per aquests temes que són realment importants? En comptes d’això, es fan experiments banals com la fabricació d’un tratge resistent a la pressió de l’estratosfera perquè un sonat patrocinat per l’empresa Redbull es llenci milers de metres avall. Segurament és una experiència inoblidable però, en traiem partit la resta? Un cop més, els interessos econòmics estan per sobre les necessitats humanes i els enginys del sistema capitalista desvien la nostra opinió respecte els assumptes que realment ens interessen.

Tot això demostra com, desprès de tanta modernitat, segueixen estancats els assumptes de sempre: la sexualitat, sobretot la femenina. Per això, crec que entre nosaltres hem de consultar-nos aquests temes que són tan tabú en la societat. Comparteix les teves experiències, perd la por a preguntar, investigar, experimentar. Parla de sexualitat amb els teus grups més afins, construïm dia a dia la solidaritat femenina.

Emma

Aquest article ha estat publicat en Anticonceptius, Discriminació, Dona, Emma Puig, Menstruació, Mooncup, Sexualitat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Mooncup, l’alternativa revolucionària

  1. Josep M. Altés Riera diu:

    Emma, molt interessant. Jo no estic gaire informat al respecte i pensava que el meu desconeixement del Mooncup era resultat de la meva ignorància personal (homes!) sobre el tema. Després he comprovat que no era així, i que, tal com dius, el desconeixement és força generalitzat, també entre les dones. En fi, que si no surts a la tele no ets res! Gràcies per l’escrit, està molt bé.
    Josep Maria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *