Què en fem del menjar?

Si no vaig errat, aquest dimarts passat mentre la meva família i jo sopàvem vàrem veure un documental a la televisió sobre el menjar que llencen les botigues i restaurants al llarg del dia. Aquest documental el varen emetre per tv3 en el programa de 30 minuts i segurament alguns de vosaltres ho vàreu veure.

Bé, resulta que en aquest documental apareixia una família francesa que s’alimentava del menjar, encara comestible, que llençaven els restaurants i botigues del seu país. El pare (no en sé el nom), amb l’ajuda de veïns buscaven aliments que encara es poguessin menjar i els aprofitaven. A primer cop de vista, això pot semblar antihigiènic però el menjar que recuperaven de les escombraries caducava al mateix dia o si més no hi havia aliments que anaven empaquetats en envasos de plàstic i per tant encara eren comestibles. A més, aquesta família afirma que mai han estat malalts i fa uns quants anys que mengen de les deixalles d’altra gent. Vaig quedar-me de pedra en veure la recol·lecta que varen fer en una nit buscant en les escombraries de només tres locals. L’home de la família va enunciar que repartiria tot el que va recollir amb altres famílies, però abans en va fer una foto i va dir que la penjaria al seu lloc web.

Hauríeu d’haver vist la cara d’entusiasme de la filla petita en veure el seu pare ensenyant-li una caixa de galetes (una mica abonyegada per haver estat entremig de les deixalles, però completament amb bon estat). Això fa molt que pensar!

Aquest home i la seva família tenen problemes econòmics i fa bastants anys que s’alimenten d’aquesta manera. Ell diu que recull el menjar de les escombraries per necessitat, però afirma que també ho fa per una qüestió d’ètica remarcant que, així, tot el menjar que ells mengen no acaba anant a la brossa.

A partir d’aquest documental he arribat a la conclusió que s’ha de tenir precaució del menjar que es compra, en el sentit de fer un esforç de comprar el necessari i no acumular excedents que després hem de llençar perquè han caducat. Per altra banda, això que els aliments caduquen un dia predeterminat no és cert. Jo crec que el menjar no s’ha de jutjar per la data de caducitat que porta escrita, sinó pel seu aspecte. Si el menjar té un bon aspecte i la data indica que caduca aquell mateix dia aquest encara és comestible i només pot haver perdut el gust.

Així doncs, cada cop que vagis a comprar tingués en compte els 89 milions de tones de productes en bon estat que es llencen a la Unió Europea cada any, i assegura’t si necessites dues unitats d’un producte o amb una ja en tens prou.

Xavier

Aquest article ha estat publicat en Aliments, Consum, Desigualtats, Malbaratament, Xavier Cañellas. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *