Recordant Joan Fuster (Sueca 1922-íbid.1992)

Enguany coincideixen tres efemèrides prou importants en relació a la figura de Joan Fuster: els 90 anys del seu naixement, els 20 de la seva mort i els 50 de la publicació de “Nosaltres els valencians”. L’aportació del pensament d’aquest escriptor de Sueca l’ha fet esdevenir una figura clau en el discurs i ideari d’aquells que volem construir uns Països Catalans lliures, i en definitiva en la construcció de la consciència col·lectiva del nostre poble.

De ben segur que llegint i rellegint Fuster podem engegar, entre totes, un procés de reflexió que guiat per les idees del de Sueca pot –i ha de– desembocar en discursos i pràctiques renovades que ens facen avançar en la vertebració del nostre espai nacional –de Salses a Guardamar, de Fraga a Maó– i en la consecució del nostre alliberament. De nosaltres, els catalans del nord i del sud, de terra endins i de mar enllà, depèn.

En paraules de Fuster: “La idea de Països Catalans és alguna cosa més que una flatulència romàntica, com algú podria creure. És una <>, en principi. La corda que lliga la mata de jonc -la unitat- és l’únic camí que ens queda, si volem subsistir com a poble: valencians, <> i balears. <>. I qui pugui i vulgui entendre, que entengui.

Així doncs, cal, ara més que mai, reafirmar el nostre projecte nacional, els Països Catalans, davant la proliferació de l’anomenat “independentisme transversal”, que sota l’eufemisme de la unitat amaga el principanocentrisme i la renúncia a la resta de territoris, que amaga els interessos econòmics i individualistes d’un èlit de nou encuny, neolliberal i desitjosa d’instaurar un nou estat en el capitalisme transnacional de la UE, esquarterant-nos social i nacionalment.

Àlex

http://fuster.maulets.org/node/8

Aquest article ha estat publicat en Alexander Appel, Joan Fuster. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *