Com es relacionen els éssers vius?

El professor t’ha proporcionat la següent fotocòpia (també pots treballar en format digital utilitzant el següent enllaç): Com pots comprovar, es tracta de diversos dibuixos d’animals, de plantes, i…

06. Els éssers vius, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

La reproducció dels éssers vius en un esquema

Saps què és un esquema? És una representació gràfica que s’utilitza per mostrar i relacionar conceptes de manera clara i organitzada. Un esquema ja construït t’ajuda a conèixer i…

06. Els éssers vius, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

La Mediterrània a l’aula

Sabeu quins peixos podeu trobar a la Mediterrània? En aquesta activitat haureu de portar el mar a l’aula i omplir-lo de peixos! Abans d’això, heu de conèixer com…

13. Peixos, amfibis i rèptils, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

Roda de reconeixement dels invertebrats

En una roda de reconeixement policial els testimonis han de ser capaços de reconèixer el presumpte delinqüent d’entre diverses persones de característiques físiques similars que no tenen res…

12. Invertebrats, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

La reproducció de les plantes en Canva: alternança de generacions en molses i falgueres

Les plantes presenten una reproducció ben particular que sovint xoca amb la nostra lògica animal: les plantes alternen la reproducció sexual i asexual, i la descendència producte de…

10. Molses i falgueres, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

Quin és l’hàbitat de les diferents algues pluricel·lulars més comunes a Catalunya?

Les algues són éssers vius eucariotes que realitzen la fotosíntesi (presenten nutrició autòtrofa) i, a diferència de les plantes, les cèl·lules que les formen no estan organitzades funcionalment…

08. Regne Protoctista, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

Cursa de pseudòpodes

Els protozous tenen 3 estratègies diferents de desplaçament: 1) Hi ha espècies que tenen el cos recobert de cilis, el moviment coordinat dels quals els permet desplaçar-se de…

08. Regne Protoctista, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

Cartografiem els líquens del nostre entorn

Els líquens són el resultat de la simbiosi entre un fong i una alga o entre un fong i un cianobacteri (es podria dir que són organismes dobles…

09. Regne Fungii, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

“Nosaltres, els humans: principalment uns microbis”

En Ricard Guerrero i Na Mercè Berlanga van publicar dos articles molt similars a dues revistes digitals diferents. Aquí tens les referències bibliogràfiques: Guerrero, R. i Berlanga, M….

07. Regne Monera, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

Qui es menja a qui? La Joana i el Pol demanen la teva ajuda

La Joana és aficionada a la natura i al senderisme. Sempre porta el bloc de notes  i la càmera de fotos per fotografiar i dibuixar els paisatges i…

06. Els éssers vius, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

Els 5 regnes en clau dicotòmica

Els éssers vius es classifiquen en 5 Regnes: Regne Monera, que són els bacteris i els. cianobacteris. Regne Protoctista, que són els protozous i les algues. Regne Fungi,…

06. Els éssers vius, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

Saps actuar davant d’una emergència?

Tothom es pot trobar inesperadament davant d’una emergència mèdica (cops i caigudes, talls i ferides, cremades o, fins i tot, aturades cardiorespiratòries). Hi sabries actuar correctament? Baixa’t el…

12. Sistemes nerviós i endocrí, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

L’orina a l’antiga Roma

Avui sabem que l’orina és una possible font de contagi de determinades malalties, i potser per això la nostra societat la considera desagradable. A l’època de l’antiga Roma,…

11. Aparell excretor, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

El sexe i el gènere a debat? Trenquem judicis pseudocientífics!

Llegiu el següent article publicat el 23 de febrer de 2023 al diari 20minutos, escrit per en Javier Yanes, periodista, escriptor, biòleg i doctor en bioquímica i biologia…

14. Aparell reproductor, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

Desenvolupament prenatal de l’ésser humà

En el desenvolupament de l’ésser humà abans del naixement es poden distingir les següents etapes: Desenvolupament embrionari 1. Fecundació (formació del zigot per fusió de l’òvul i de…

14. Aparell reproductor, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

Pòster sobre la cèl·lula

Hi ha dos grans tipus de cèl·lules, les cèl·lules procariotes, pròpies dels bacteris, i les cèl·lules eucariotes, pròpies de la resta d’éssers vius. D’altra part, es poden diferenciar…

07. Teixits i funcions del cos, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

Fases de la mitosi

Saps quines són les fases de la reproducció cel·lular de les cèl·lules autosòmiques? Saps reconèixer les fases de la mitosi? 1) Descarrega els següents dibuixos i microfotografies: 2)…

07. Teixits i funcions del cos, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

Els bioelements

La taula periòdica dels elements químics reconeix 118 elements, dels quals 3 encara s’han d’identificar o sintetitzar. A la Terra, però, només es poden trobar de forma natural…

06. Bioelements i biomolècules, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

Roques metamòrfiques al microscopi petrogràfic

Hi ha diversos procediments per estudiar les roques. Cada metodologia requereix d’una preparació determinada i ens proporciona diferent informació útil per a interpretar els processos geològics esdevinguts i reconstruir la història geològica, o…

06. Metamorfisme, B1 GCA, BTX, Curs

Un passeig pel metamorfisme del Montnegre

El cap de setmana passat una companya teva de la matèria de Geologia i Ciències Ambientals de 1r de Batxillerat va realitzar una sèrie d’observacions geològiques aprofitant que…

06. Metamorfisme, B1 GCA, BTX, Curs

Prospecció per sondeig directe

Els sondejos amb recollida de testimonis són cars, tant per la maquinària i els materials que s’utilitzen com pel procediment de perforació i d’extracció de les mostres, que…

03. Geosfera i cicle geològic, B1 GCA, BTX, Curs

On s’ha produït el terratrèmol? Identifiquem l’epicentre i determinem la magnitud

Tres sismògrafs de la Xarxa Sísmica de Catalunya situats en estacions automàtiques diferents van registrar un mateix terratrèmol el dia 29 d’octubre de 2015 a les 00:37:47 hores…

05. Deformació estructural, B1 GCA, BTX, Curs

Els continents d’aquí a 50 milions d’anys

Estudis realitzats per diversos autors han permès determinar la velocitat mitjana actual de desplaçament de les plaques litosfèriques més importants. A la segona columna de la graella següent apareixen…

13. Temps geològic, B1 GCA, BTX, Curs

Quina és la meva pressió arterial?

Us heu pres alguna vegada la pressió arterial? La pressió arterial és la pressió que exerceix la sang a les parets de les artèries, i té un màxim…

10. Aparell circulatori, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

Què ens fa variar el pols

El pols, que podem mesurar al canell o al coll sota la barbeta amb el tou dels dits índex i cor, és l’expansió polsant de les artèries provocada…

10. Aparell circulatori, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

Efectes de les drogues sobre el cos i el comportament

La Berta va voler realitzar el treball de recerca de Batxillerat sobre la prevenció i assistència als drogodependents, posant el focus en el Centre d’Atenció i Seguiment de…

12. Sistemes nerviós i endocrí, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

E3 Test 11 (Aparell excretor)

Creus haver assolit els coneixements de 3r d’ESO sobre Aparell excretor? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També…

11. Aparell excretor, 3B. Biologia, 3C. Tests E3, Curs

E3 Test 10 (Aparell circulatori)

Creus haver assolit els coneixements de 3r d’ESO sobre Aparell circulatori? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També…

10. Aparell circulatori, 3B. Biologia, 3C. Tests E3, 3r d'ESO, Curs

E3 Test 9 (Aparell respiratori)

Creus haver assolit els coneixements de 3r d’ESO sobre Aparell respiratori? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També…

09. Aparell respiratori, 3C. Tests E3, 3r d'ESO, Curs

Fem un mural sobre l’hàbit de fumar

Ets fumador/a o tens a casa o entre el grup d’amics algú que consum tabac en una o una altra modalitat? Potser no t’has plantejat o no s’han…

09. Aparell respiratori, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

La febre de l’or

Al s. XIX, el descobriment d’importants jaciments d’or a Califòrnia, als Estats Units d’Amèrica, va provocar la migració massiva i precipitada de treballadors cap a zones encara remotes de…

02. Matèria i minerals, B1 GCA, BTX, Curs

Minerals en equilibri

Saps que la presència d’un determinat polimorf mineral en una roca o jaciment mineral pot donar informació sobre les condicions geològiques de formació de la mineralització? (recorda que…

02. Matèria i minerals, B1 GCA, BTX, Curs

La mina Berta

La Mina Berta és coneguda arreu del món pels col·leccionistes de minerals: s’hi troben cristalls octaèdrics de Fluorita verda luminescent de gran valor estètic. Visió general de l’explotació…

02. Matèria i minerals, B1 GCA, BTX, Curs

Què ens diuen els minerals?

Les propietats dels minerals estan condicionades per la seva composició química i a la seva estructura cristal·lina. Així, l’halita, que és el mineral de la sal comuna, està formada…

02. Matèria i minerals, B1 GCA, BTX, Curs

Què es pot explicar del que ja no hi és?

Als comptes d’Instagram i de Twitter @FotoblocBioGeo podeu accedir a imatges i vídeos de biologia, de geologia i de ciències ambientals. Una de les imatges, publicada el 3…

08. Meteorització erosió i transport, B1 GCA, BTX, Curs

Atmosferes planetàries

Llegeix el text següent procedent del Cicle d’Activitats Astronòmiques – Astronomia al museu del Museu de les Ciències de la Ciutat de les arts i les ciències de…

01. Origen i formació de la Terra, B1 GCA, BTX, Curs

Traiem conclusions d’unes quantes dades del Sistema Solar

A continuació disposes d’informació diversa sobre el Sol, els planetes del Sistema Solar i Plutó: Font: SolarWiews També disposes de la següent altra informació detallada per a cadascun…

01. Origen i formació de la Terra, B1 GCA, BTX, Curs

Hipòtesis de formació del Sistema Solar

Fent una cerca per internet sobre l’origen del Sistema Solar arribo a la pàgina web d’astronomia educativa AstroMía, on hi ha publicat l’article “Origen del Sistema Solar”. Et…

01. Origen i formació de la Terra, B1 GCA, BTX, Curs

Interpretem perfils sísmics

A continuació disposes d’un exemple de perfil sísmic, corresponent a l’EMARC Perdido fold belt in the northwestern deep Gulf of Mexico: Pots consultar els resums de les publicacions científiques…

03. Geosfera i cicle geològic, B1 GCA, BTX, Curs

Un paisatge càrstic. Identificació, descripció i interpretació de geoformes

L’estany de Banyoles és una geoforma originada per processos de meteorització, erosió i transport en sistemes calcaris. Sabries dir el nom d’aquesta geoforma pròpia de la geomorfologia càrstica?…

09. Ambients geomorfològics, B1 GCA, BTX, Curs

“Sal i berrugues, el dimoni se us enduga!”

“Sal i berrugues, el dimoni se us enduga!” és una dita popular catalana. Saps en quin context s’utilitzava? Què té a veure amb la Biologia i la Geologia? Aviat…

04. Processos sedimentaris, 05. Diagènesi i roques sedimentàries, 3A. Geologia, 3r d'ESO, Curs

Diversitat afectivosexual i de gènere

Recupera l’article publicat pel diari El Punt Avui “Llibertat sexual i de gènere” el 18 abril de 2022: Font: El Punt Avui, 18 abril 2022 Després de fer-ne…

14. Aparell reproductor, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

Prevenim infeccions vaccinant-nos com cal

Les vacunes són preparacions destinades a crear immunitat contra malalties tot estimulant la producció d’anticossos. Amb la pandèmia produïda pel coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19) a partir del desembre de…

12. Sistemes nerviós i endocrí, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

Jo sóc donant, i tu?

Si tens menys de 18 anys, encara no tens l’edat per poder donar sang. Coneixes algú que sigui donant habitual o ocasional de sang? I algú que n’hagi…

12. Sistemes nerviós i endocrí, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

Drogues? Senzillament digues no

Què és una droga? Quins tipus hi ha? Què diu la llei? Per què se’n consumeix? Qui en consumeix i per a què? Quines conseqüències té el consum…

12. Sistemes nerviós i endocrí, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

Els engranatges del sistema Terra

Amb el canvi climàtic que s’està produint actualment com a conseqüència de l’activitat humana ens estem adonant més que mai que els sistemes de la Terra estan interconnectats,…

02. Geosfera i cicle geològic, 3A. Geologia, 3r d'ESO, Curs

Podem millorar els espais verds de la nostra escola?

En una escola o en un institut els espais són importants. Han de fer-te sentir a gust i còmode. El seu disseny i l’ús que se’n fa d’ells han de…

11. Gimnospermes i angiospermes, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

Construcció d’un clinòmetre casolà

En el seguiment d’un itinerari geològic és important prendre nombroses mesures de cabussament dels estrats i de les estructures de deformació amb l’objectiu de disposar d’informació espacial suficient…

02. Deformació estructural, 4A. Geologia, 4t d'ESO, Curs

Un matí a urgències

Són les 11:30 del matí quan la Laura, una dona de 28 anys, entra a urgències hospitalàries queixant-se d’un intens dolor al ventre. L’infermera que fa la selecció…

07. Teixits i funcions del cos, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

Arrugues al camí del càmping

De camí al càmping on vàreu passar part de les vacances d’aquest últim estiu et va cridar l’atenció el següent aflorament geològic a peu de carretera: Aflorament al talús de…

02. Deformació estructural, 4A. Geologia, 4t d'ESO, Curs

Les germanes Olsen

Les bessones Mary-Kate i Ashley Olsen van néixer al 1986 a Sherman Oaks (Califòrnia). Abans de complir l’edat d’un any ja eren actrius famoses, interpretant un mateix personatge…

08. Herència, 4B. Biologia, 4t d'ESO, Curs

Què puc saber d’aquesta roca? El seu nom no m’interessa…

Fent ordres al laboratori de Ciències hem trobat la següent mostra de roca en una caixa vella a la part inferior de l’armari metàl·lic: Mostra de roca del laboratori…

05. Diagènesi i roques sedimentàries, 3A. Geologia, 3r d'ESO, Curs

Desastre ecològic al Delta de l’Ebre

El cargol poma (Pomacea insularum) era un animal habitual dels aquaris tropicals de moltes de les llars catalanes, però ara la tinença està totalment prohibida perquè ha arribat…

12. Invertebrats, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

L’amenaça del Mont Pinatubo

Les Filipines es troben en l’anomenat Cinturó de Foc, constituït per nombrosos volcans actius que es disposen linealment entorn de l’oceà Pacífic. El Mont Pinatubo, de 1759 metres…

05. Processos geològics, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

E3 Test 8 (Aparell digestiu)

Creus haver assolit els coneixements de 3r d’ESO sobre Aparell digestiu? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També…

08. Aparell digestiu, 3B. Biologia, 3C. Tests E3, 3r d'ESO, Curs

E3 Test 7 (Els teixits. Organització i funcions del cos)

Creus haver assolit els coneixements de 3r d’ESO sobre Els teixits. Organització i funcions del cos? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de…

07. Teixits i funcions del cos, 3B. Biologia, 3C. Tests E3, 3r d'ESO, Curs

E3 Test 6 (Nivells d’organització, bioelements i biomolècules)

Creus haver assolit els coneixements de 3r d’ESO sobre Nivells d’organització, bioelements i biomolècules? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats…

06. Bioelements i biomolècules, 3B. Biologia, 3C. Tests E3, 3r d'ESO, Curs

E1 Test 14 (Regne Animalia (3): aus i mamífers)

Creus haver assolit els coneixements de 1r d’ESO sobre Regne Animalia (3): aus i mamífers? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les…

14. Aus i mamífers, 1B. Biologia, 1C. Tests E1, 1r d’ESO, Curs

E1 Test 13 (Regne Animalia (2): peixos, amfibis i rèptils)

Creus haver assolit els coneixements de 1r d’ESO sobre Regne Animalia (2): peixos, amfibis i rèptils? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de…

13. Peixos, amfibis i rèptils, 1B. Biologia, 1C. Tests E1, 1r d’ESO, Curs

E1 Test 12 (Regne Animalia (1): invertebrats)

Creus haver assolit els coneixements de 1r d’ESO sobre Regne Animalia (1): invertebrats? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació…

12. Invertebrats, 1B. Biologia, 1C. Tests E1, 1r d’ESO, Curs

E1 Test 11 (Regne Planta (2): gimnospermes i angiospermes)

Creus haver assolit els coneixements de 1r d’ESO sobre Regne Planta (2): gimnospermes i angiospermes? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les…

11. Gimnospermes i angiospermes, 1B. Biologia, 1C. Tests E1, 1r d’ESO, Curs

E1 Test 10 (Regne Planta (1): molses i falgueres)

Creus haver assolit els coneixements de 1r d’ESO sobre Regne Planta (1): molses i falgueres? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les…

10. Molses i falgueres, 1B. Biologia, 1C. Tests E1, 1r d’ESO, Curs

E1 Test 09 (Regne Fungii: fongs i líquens)

Creus haver assolit els coneixements de 1r d’ESO sobre Regne Fungii: fongs i líquens? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats…

09. Regne Fungii, 1B. Biologia, 1C. Tests E1, 1r d’ESO, Curs

E1 Test 08 (Regne Protoctista: protozous i algues)

Creus haver assolit els coneixements de 1r d’ESO sobre Regne Protoctista: protozous i algues? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats…

08. Regne Protoctista, 1B. Biologia, 1C. Tests E1, 1r d’ESO, Curs

Diversitat morfològica de les fulles de les plantes

En forma d’agulla, de llança, de cor… Les fulles de les plantes tenen una gran diversitat de formes. També n’hi ha de simples i de compostes (en aquest…

11. Gimnospermes i angiospermes, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

La sal et pot deixar com un bacallà en salaó!

Des del temps dels faraons la sal s’ha utilitzat per conservar i emmagatzemar l’aliment gràcies a la seva capacitat per deshidratar-la i inhibir-hi la proliferació de bacteris. Actualment el…

10. Aparell circulatori, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

L’exoesquelet dels artròpodes

Els humans podem moure els braços i les cames perquè els nostres músculs, en contraure’s, mouen les articulacions entre els ossos que formen el nostre esquelet intern. Si…

12. Invertebrats, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

Concurs de muntatge d’esquelets

Sabries muntar un esquelet humà en un temps rècord? Doncs això és justament el que us demano en aquesta activitat! Però tranquil, que no hauràs de muntar tot sol…

13. Sistemes ossi i muscular, 3B. Biologia, 3r d'ESO, Curs

Coevolució de les interaccions ecològiques

Quan vas estudiar els mecanismes de l’evolució biològica vas poder comprendre la importància dels processos d’adaptació per selecció natural dels éssers vius al seu ecosistema. Ara saps que l’ecosistema…

13. Interaccions i successions, 4B. Biologia, 4t d'ESO, Curs

Peluts alletats des del naixement

Els mamífers es diferencien de la resta de vertebrats perquè tenen glàndules mamàries (d’aquí els ve el nom) i la pell recoberta de pèl. Les característiques dels mamífers…

14. Aus i mamífers, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

Qüestió de plomes, becs i potes

Les aus són vertebrats que s’han adaptat a volar. Els parents actuals més propers són els cocodrils. La principal diferència amb la resta d’animals és que la pell…

14. Aus i mamífers, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

Amb la pell recoberta d’esquames

Els rèptils (llangardaixos, serps, tortugues i cocodrils) van evolucionar a partir dels amfibis. La diferència més important és que els rèptils van desenvolupar una pell dura i escamosa…

13. Peixos, amfibis i rèptils, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

Curiositats dels amfibis

Els amfibis (tritons, salamandres, gripaus i granotes) són els més primitius dels animals amb 4 extremitats (tetràpodes: amfibis, rèptils, aus i mamífers). Es caracteritzen pels següents aspectes: Tenen…

13. Peixos, amfibis i rèptils, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

Els invertebrats que porten les onades

Segur que més d’una vegada has passejat arran de mar caminant sobre la sorra humida de la platja… Les onades, incansables, arrosseguen fins a terra ferma tota mena…

12. Invertebrats, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

E1 Test 07 (Regne Monera: bacteris)

Creus haver assolit els coneixements de 1r d’ESO sobre Regne Monera: bacteris? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També pots…

07. Regne Monera, 1B. Biologia, 1C. Tests E1, 1r d’ESO, Curs

E1 Test 06 (Els éssers vius)

Creus haver assolit els coneixements de 1r d’ESO sobre els Éssers vius? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També pots…

06. Els éssers vius, 1B. Biologia, 1C. Tests E1, 1r d’ESO, Curs

E3 Test 05 (Diagènesi i roques sedimentàries)

Creus haver assolit els coneixements de 3r d’ESO sobre Diagènesi i roques sedimentàries? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades….

05. Diagènesi i roques sedimentàries, 3A. Geologia, 3C. Tests E3, 3r d'ESO, Curs

E4 Test 05 (Temps geològic)

Creus haver assolit els coneixements de 4t d’ESO sobre Temps geològic? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També pots…

05. Temps geològic, 4A. Geologia, 4C. Tests E4, 4t d'ESO, Curs

E4 Test 04 (Processos ignis)

Creus haver assolit els coneixements de 4t d’ESO sobre Processos ignis? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També pots…

04. Processos ignis, 4A. Geologia, 4C. Tests E4, 4t d'ESO, Curs

Japó 2011 Emergència Nacional

L’11 de març de 2011 es va produir un terratrèmol de magnitud 9 a l’escala de Richter davant de la costa del Japó, a 130 km a l’est de…

02. Deformació estructural, 4A. Geologia, 4t d'ESO, Curs

Erupció del Pinatubo

El juny de 1991 va entrar en erupció el volcà Pinatubo, a l’illa de Luzon de les Filipines, després de romandre uns 500 anys inactiu. L’erupció va ser…

04. Processos ignis, 4A. Geologia, 4t d'ESO, Curs

E4 Test 02 (Deformació estructural)

Creus haver assolit els coneixements de 4t d’ESO sobre Deformació estructural? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També pots…

02. Deformació estructural, 4A. Geologia, 4C. Tests E4, 4t d'ESO, Curs

Catalunya tremola

Catalunya tremola, i tremola sovint. Així ho demostren els registres sismològics de les 21 estacions sísmiques de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya repartides per tot el país. Vols…

02. Deformació estructural, 4A. Geologia, 4t d'ESO, Curs

Confecció d’un herbari

Un herbari és una col·lecció de mostres de plantes conservades seques i identificades i acompanyades d’informació bàsica, com el seu nom vulgar en diferents llengües, el seu nom…

11. Gimnospermes i angiospermes, 1A. Geologia, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

Anàlisi d’estructures de deformació

Els esforços tectònics que es produeixen a la litosfera com a conseqüència dels moviments relatius entre plaques tectòniques deformen les roques generant diverses estructures de deformació. Aquestes estructures…

02. Deformació estructural, 4A. Geologia, 4t d'ESO, Curs

E4 Test 01 (Tectònica)

Creus haver assolit els coneixements de 4t d’ESO sobre Tectònica? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També pots repassar…

01. Tectònica, 4A. Geologia, 4C. Tests E4, 4t d'ESO, Curs

Confecció d’un pòster científic sobre tectònica

En un congrés científic, els investigadors presenten davant de la comunitat científica els últims avenços en el coneixement de la seva especialitat. Habitualment presenten una comunicació oral, però…

01. Tectònica, 4A. Geologia, 4t d'ESO, Curs

L’energia solar que entra per la finestra de l’aula

A principis de setembre i al juny, depenent de l’orientació de les finestres, la calor a l’aula pot esdevenir insuportable. Són molts els factors que intervenen en l’escalfament…

01. Atmosfera i Hidrosfera, 3A. Geologia, 3r d'ESO, Curs

E4 Test 03 (Metamorfisme)

Creus haver assolit els coneixements de 4t d’ESO sobre Metamorfisme? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També pots repassar…

03. Metamorfisme, 4A. Geologia, 4C. Tests E4, 4t d'ESO, Curs

E3 Test 01 (Atmosfera i hidrosfera)

Creus haver assolit els coneixements de 3r d’ESO sobre Atmosfera i hidrosfera? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També pots…

01. Atmosfera i Hidrosfera, 3A. Geologia, 3C. Tests E3, 3r d'ESO, Curs

Els cubs de les roques ígnies

Les roques ígnies es formen per consolidació d’un magma. En funció de diversos factors com la velocitat de refredament, la pressió i l’estabilitat del medi, factors que es…

05. Processos geològics, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

El magma no és com la sang de les artèries, és més aviat com el pus d’un gra infectat!

Una de les idees més esteses a la població en general sobre el vulcanisme, sobre la lava i els magmes és que si fem un forat prou profund, sortirà…

05. Processos geològics, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Mapa conceptual de les roques metamòrfiques

Un mapa conceptual és una representació gràfica de com els conceptes o paraules clau d’una determinada àrea del coneixement es relacionen entre sí. Així, aquesta representació gràfica té una…

05. Processos geològics, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Emergència per terratrèmol

Són les 12 del matí del dimecres 14 de febrer de 2018 quan la Mònica Terribas ens informa des de Catalunya Ràdio del registre del terratrèmol més intens dels últims…

05. Processos geològics, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Estructures de deformació amb plastilina

La plastilina és un material fabricat amb sals de calci, vaselina i altres compostos químics que a temperatura ambient té un comportament plàstic, és a dir, que si…

05. Processos geològics, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Photocall de bolets

Un photocall, traduït al català com a fotoreclam, és una sessió fotogràfica dirigida a una o més persones, habitualment famoses o molt conegudes, sovint amb finalitat publicitària o…

09. Regne Fungii, 1B. Biologia, 1r d’ESO, Curs

Infografia de les roques sedimentàries

Diuen que “val més una imatge que mil paraules”. Potser no és del tot certa aquesta afirmació, perquè llegir és en sí mateix un plaer i una font…

05. Processos geològics, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Diari d’aventures d’un cristall de quars anomenat Quarset

Heu escrit alguna vegada un diari? Alguns de vosaltres pensareu que un diari és només un espai per a escriure reflexions periòdiques sobre vivències personals. En realitat, però,…

05. Processos geològics, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Joc de cartes dels Ambients Geomorfològics

Us agraden els jocs de cartes? Hi ha un munt de jocs de cartes amb una arrelada tradició a Catalunya que utilitzen la baralla espanyola, de 40 cartes, o…

05. Processos geològics, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Àlbum de viatges per la geomorfologia planetària

Vagis on vagis en plena natura podràs observar un paisatge i unes formes del relleu que són el resultat de la interacció entre la litosfera i els processos…

05. Processos geològics, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

E3 Test 02 (Geosfera i cicle geològic)

Creus haver assolit els coneixements de 3r d’ESO sobre Geosfera i cicle geològic? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També…

02. Geosfera i cicle geològic, 3A. Geologia, 3C. Tests E3, 3r d'ESO, Curs

El Joc de la Roca, que no de l’Oca!

El Joc de l’Oca és un joc de taula mundialment famós i molt antic. Tot i que es desconeix el seu origen exacte, es pensa que va ser…

05. Processos geològics, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

El cicle geològic en mural

Les roques canvien de manera constant en un cicle complex que és impulsat per fonts d’energia externes a la Terra i internes. Aquest cicle geològic de les roques,…

05. Processos geològics, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

E1 Test 04 (La geosfera)

Creus haver assolit els coneixements de 1r d’ESO sobre La geosfera? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També pots…

04. La geosfera, 1A. Geologia, 1C. Tests E1, 1r d’ESO, Curs

Tectònica amb goma EVA

Com si fossin les peces d’un puzle, la litosfera terrestre es troba fragmentada formant les anomenades plaques tectòniques, que es mouen lateralment les unes respecte de les altres a…

04. La geosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

E1 Test 05 (Processos geològics)

Creus haver assolit els coneixements de 1r d’ESO sobre Processos geològics? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També pots repassar…

05. Processos geològics, 1A. Geologia, 1C. Tests E1, 1r d’ESO, Curs

Els hàbits minerals

Els minerals tenen una composició química definida i una estructura cristal·lina determinada que condicionen tota una sèrie de propietats que els caracteritzen. Una d’aquestes propietats és l’hàbit mineral…

04. La geosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Marges actius, pòster i fregalls

Els límits entre plaques litosfèriques reben el nom de marges actius perquè són tectònicament actius: s’hi desenvolupen els processos geològics interns, que afecten al conjunt de la litosfera (processos de deformació estructural i…

04. La geosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Construir estructures cristal·lines

Els minerals formen cristalls quan els àtoms que els constitueixen es troben ordenats d’acord amb una disposició particular, anomenada cel·la fonamental, que es repeteix en les tres dimensions de l’espai. Hi ha…

04. La geosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Com un tetris 3D

Segur que alguna vegada has passat una bona estona amb el joc d’ordinador Tetris. Es tracta de peces de 7 formes diferents, cadascuna d’elles constituïda per 4 quadrats, que s’han d’anar…

04. La geosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

El joc de la geosfera

Amb aquesta activitat crearàs un joc amb el que podras posar a prova els teus companys. Reprodueix en gran les taules següents (pots utilitzar cartolines DIN A3 o DIN…

04. La geosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

La geosfera en prismes

 Et sona el següent diagrama? És l’estructura interna de la geosfera, que habitualment es representa mitjançant un sector circular o, com en aquest cas, mitjançant un prisma dibuixat en…

04. La geosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Estructura interna de la Terra

La geosfera presenta una estructura interna que es pot definir tant des d’un punt de vista composicional com dinàmic (veure continguts a 4.1. Composició i estructura composicional de…

04. La geosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

E1 Test 03 (La hidrosfera)

Creus haver assolit els coneixements de 1r d’ESO sobre La hidrosfera? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També pots…

03. La hidrosfera, 1A. Geologia, 1C. Tests E1, 1r d’ESO, Curs

Capacitat i temps de residència de l’aigua

La hidrosfera és el conjunt de totes les aigües de la Terra, l’aigua dels mars i dels oceans, l’aigua dels rius i dels llacs, fins i tot l’aigua…

03. La hidrosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Canvi climàtic, fins a on?

Els polítics van perdre el temps durant molts anys entre cimera i cimera discutint sobre els costos econòmics d’acceptar i posar remei al canvi climàtic. Ara, només sortint al…

02. L’atmosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

No dibuixem elefants on no n’hi ha!

Després d’un llarg camí d’ascens pel vessant menys abrupte de la muntanya fas una breu aturada sabent que el cim és a tocar. Vas sortir abans de l’alba; eren dos quarts…

03. La hidrosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Reus, París i Londres

L’expressió “Reus, París i Londres”, que segur has sentit alguna vegada i que sorpren pel fet de comparar Reus amb dues de les més importants capitals europees, prové…

02. L’atmosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

E1 Test 02 (L’atmosfera)

Creus haver assolit els coneixements de 1r d’ESO sobre L’atmosfera? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També pots repassar…

02. L’atmosfera, 1A. Geologia, 1C. Tests E1, 1r d’ESO, Curs

Quin temps fa a on?

Com diu el Calendari de l’Ermità, a l’hivern fa fred i a l’estiu calor, i cal ben tenir-lo en compte, perquè molt poques vegades s’equivoca! Altra cosa és si encerta…

02. L’atmosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

E3 Test 03 (Meteorització, erosió i transport)

Creus haver assolit els coneixements de 3r d’ESO sobre Meteorització, erosió i transport? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació…

03. Meteorització, erosió i transport, 3A. Geologia, 3C. Tests E3, 3r d'ESO, Curs

Animals d’aigua

Coneixes l’expressió “ser de carn i ossos”? Les estàtues humanes de les Rambles de Barcelona semblen ben bé de bronze, però són en realitat de carn i ossos!…

03. La hidrosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Temperatures setmanals

En una estació meteorològica automàtica s’han registrat les temperatures màxima i mínima diàries al llarg d’una setmana: ºC DL DM DC DJ DV DS DG Temperatura màxima  12…

02. L’atmosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

L’àlbum pels núvols

Naixements, viatges, casaments, en qualsevol aconteixement, des que es van inventar a principis del segle XIX, les fotografies sempre han estat un mitjà excel·lent per al record. Com el…

02. L’atmosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

L’auca de la gota d’aigua

Saps què és una auca? Es tracta d’un conjunt de petites estampes acompanyades cadascuna d’una llegenda, disposades generalment en un sol full de paper, que fan referència als…

03. La hidrosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

E3 Test 04 (Processos sedimentaris)

Creus haver assolit els coneixements de 3r d’ESO sobre Processos sedimentaris? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació proposades. També pots repassar…

04. Processos sedimentaris, 3A. Geologia, 3C. Tests E3, 3r d'ESO, Curs

Continents al descobert

Un planisferi terrestre o mapamundi representa sobre el pla la superfície de la Terra. Com que la Terra és esfèrica i una esfera no es pot desplegar en el…

03. La hidrosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

La hidrosfera en una piscina

Una piscina olímpica ha de posseir unes mides estàndards exigides per la Federació Mundial de Natació amb l’objectiu de poder ser utilitzada en campionats mundials i en els Jocs…

03. La hidrosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

L’atmosfera en porcions

L’atmosfera està constituïda per diferents gasos en proporcions diverses (continguts 2.1. Composició i estructura tèrmica). El gas més abundant és el nitrogen molecular (N2), que es troba en una…

02. L’atmosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Aire de gomets

L’atmosfera està formada per partícules de gas que es distribueixen en alçada d’una manera particular, així que és possible definir-ne una estructura interna. Aquesta distribució dels gasos produeix variacions…

02. L’atmosfera, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Fa 4.600 milions d’anys

Fa 4.600 milions d’anys el Sistema Solar i la Terra es van formar a partir d’una nebulosa planetària (1.5. Origen i estructura de la Terra). Visualitza amb atenció…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

La formació de la Terra

Visualitza amb atenció el següent vídeo sobre l’origen de la Terra mentre agafes apunts dels esdeveniments més rellevants: A continuació confecciona una cronologia il·lustrada dels esdeveniments a l’estil…

01. Origen i formació de la Terra, B1 GCA, BTX, Curs

Llibre collage de les capes de la Terra

La Terra forma un sistema estructurat en 4 capes: l’atmosfera, la hidrosfera, la biosfera i la geosfera (reviseu els continguts 1.5. Origen i estructura de la Terra). Cada capa…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

El teu zine reversible dels eclipsis

Saps què és un zine? Es tracta d’un petit magazine que pots fer tu mateix sobre el tema que vulguis. Es va inventar als Estats Units d’Amèrica ja…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

La Terra de porexpan

La Terra vista des de l’espai és impressionant: els oceans blaus, els continents de colors marrons, especialment als deserts, i de colors verds, sobretot a les zones equatorials…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

La Terra en dos meridians i un paral·lel

Saps què és un meridià terrestre? I un paral·lel? Què és l’equador? Sabries construir a escala una maqueta de la Terra formada per només dos meridians i l’equador retallant tres…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Una posta de Sol que no s’acaba

Tots ens hem meravellat alguna vegada admirant la posta rogenca del Sol, però també hem pogut comprovar que tan sols dura uns pocs minuts abans d’amagar-se sota l’horitzó. Però,…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Circuit de velocitat planetària

Si alguna vegada heu assistit a una cursa atlètica professional de 100 metres llisos us haureu quedat impressionats de les velocitats a les que corren els esportistes. Usain Bolt…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Òrbita el·líptica, però no tan el·líptica?

L’òrbita de la Terra es dibuixa sempre com una el·lipse, i és correcte, ja que com va determinar Kepler a la seva primera Llei, la Terra descriu una…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

El meteorit HBD-378

El meteorit HBD-378 s’apropa a la Terra… Això i molta imaginació és l’únic que et cal per realitzar l’activitat que et proposo, això i potser saber una mica…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Stop motion d’un cometa

Els cometes són astres formats per gas gelat i pols procedents de l’antiga nebulosa a partir de la qual es va formar el Sistema Solar fa aproximadament 4700 milions…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Les distàncies al Sistema Solar

El Sistema Solar és molt gran, i això tots ho tenim molt clar, però no sempre som prou conscients de les distàncies relatives entre els planetes, o entre els…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

La mida dels principals astres del Sistema Solar

El Sistema Solar és molt gran, i això tots ho tenim molt clar, però no sempre som prou conscients de les dimensions relatives entre els planetes, o entre…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

E1 Test 01 (L’univers i el Sistema Solar)

Creus haver assolit els coneixements de 1r d’ESO sobre L’univers i el Sistema Solar? Recorda que és important haver treballat tots els continguts a partir de les activitats d’aplicació…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1C. Tests E1, 1r d’ESO, Curs

Quina ha estat l’activitat del Sol en els últims 3 mesos?

Saps que el Sol té una gran activitat? Vols comprovar-ho? Entra al Movie Theater de la pàgina web del SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) i configura els paràmetres…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Flipbook estel·lar

Les estrelles són astres que emeten llum i calor com a conseqüència de les reaccions de fusió nuclear que es produeixen al seu nucli. Estrelles com el Sol…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

A l’espai no hi ha núvols, però sí nebuloses

Ahir els avis van portar a la Mirèia i al seu germà petit Jordi a visitar el Planetari. Van veure galàxies, estrelles, nebuloses, cometes i asteroides. La Mirèia ha…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Classificant galàxies

Amb el seu telescopi amateur, el Joan va fotografiar al llarg d’un any multitud de galàxies. Va anar apuntant el nom de les galàxies que fotografiava, així com les principals…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

L’estrella més propera al Sol

L’estrella més propera a nosaltres és el Sol, però la següent més propera es troba a 4,243 anys llum de distància. Es tracta de l’estrella anomenada Proxima Centauri,…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

Què és l’univers?

Imagina’t que us heu reunit diverses famílies en una casa rural aprofitant el pont de festes. Els adults són uns avorrits i no paren de xerrar a l’interior…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs

L’evolució de l’univers en una hora

L‘univers, tal i com és ara, es va formar a partir del Big Bang fa uns 14.000 milions d’anys. Et veus capaç de representar les diverses etapes de…

01. L’Univers i el Sistema Solar, 1A. Geologia, 1r d’ESO, Curs