Us agraden els jocs de cartes? Hi ha un munt de jocs de cartes amb una arrelada tradició a Catalunya que utilitzen la baralla espanyola, de 40 cartes, o la baralla de la modalitat catalana, amb 48 cartes.

Altres jocs, com el pòquer, utilitzen la baralla francesa o anglesa, de 54 cartes.

Hi ha també jocs concrets amb cartes especials, com el joc de les famílies, l’UNO, etc.).

Potser a l’actualitat els jocs de cartes tradicionals han deixat pas a altres formes d’entreteniment, com els jocs de rol o els jocs digitals, però són sempre una bona excusa per a reunir-se amb els amics i gaudir d’una estoneta plegats quan el fred o la pluja impedeixen sortir fora de casa, i és també una idea genial portar una o dues baralles, que no pesen gens ni ocupen espai, a la platja o al camp, quan fa bon temps.

El joc que us proposo és senzill de construir i divertit de jugar. Es tracta de ser el primer en aparellar correctament totes les cartes de fotografies dels diferents elements geomorfològics amb les cartes de l’ambient de formació i el nom i la descripció correctes. El joc té moltes cartes, de manera que serà una bona idea repartir-vos la feina entre tots els companys de classe. Al següent document disposeu del plec de cartes. Cal que us descarregueu l’arxiu i l’imprimiu amb cartolines blanques de mida DIN A4.

Com veureu, a la filera de a dalt hi ha les cartes amb les fotografies, mentre que les cartes de la filera de a baix estan en blanc, i només hi ha especificat l’ambient geomorfològic de formació. Amb l’ajuda dels continguts 5.2. Processos geològics externs heu de ser capaços d’escriure a l’espai en blanc i amb lletra majúscula i ben clara el nom de la geoforma que apareix a la fotografia, i descriure correctament l’estructura, tant des del punt de vista de la seva forma com des del punt de vista del procés de formació. Heu de tenir cura de redactar el text de manera correcta i sense faltes d’ortografia i, sobretot, procurant que el contingut del text identifiqui inequívocament a la fotografia corresponent. Una vegada hagueu completat totes les cartes de descripció ja les podreu retallar i apilar en dos grups diferents.

A continuació haureu d’enganxar el revers de les cartes, que les identifica com a carta de fotografia o com a carta de descripció. Descarregueu i imprimiu el següent document:

Retalleu els reversos i enganxeu-los al dors de les cartes. En unir les dues cartolines, les cartes assoliran una bona consistència, però si voleu que es conservin en bon estat durant molt de temps, les podeu plastificar.

Ara que ja teniu les cartes a punt, juguem? Per a això cal disposar d’unes Regles de Joc. Imprimiu el següent document i llegiu-lo amb atenció:

Ara sí que podeu jugar!