Mapa conceptual de les roques metamòrfiques

Un mapa conceptual és una representació gràfica de com els conceptes o paraules clau d’una determinada àrea del coneixement es relacionen entre sí.

Així, aquesta representació gràfica té una estructura en xarxa on els nusos són les paraules clau i les fletxes són les relacions significatives que hi ha entre els nusos.

De vegades es fan aclariments sobre el significat concret de les relacions que s’identifiquen entre els conceptes (i que s’afegeixen a sobre de les fletxes). També hi ha múltiples possibilitats gràfiques de com representar un mapa conceptual, en funció de les necessitats particulars d’allò que es vol comunicar:

Crear mapes conceptuals és una manera excel·lent d’aprendre, perquè es parteix d’allò que ja se sap per anar relacionant-hi progressivament nous conceptes i, per tant, nous coneixements. És el que es coneix com a aprenentatge significatiu. A més, quan elabores un mapa conceptual t’adones d’allò que entens i d’allò que no entens, i t’és més fàcil saber en què has d’incidir per a assolir els teus objectius.

Després d’aquesta petita introducció, de ben segur que sabràs què se’t demana en aquesta activitat… Sí, l’has encertat, has de fer un mapa conceptual! Aquesta vegada es tracta d’una activitat individual, tot i que per alguna cosa tens companys i amics, oi?

Als continguts 5.3. Deformació estructural i metamorfisme disposes de tota la informació que necessites per fer l’activitat, així que no cal que et compliquis la vida buscant altra informació per internet, a no ser que et calgui aclarir alguna cosa en concret (no dubtis en preguntar al professor).

1) Obre l’arxiu indicat anteriorment i llegeix amb atenció els continguts que estan relacionats amb el metamorfisme.

2) Torna a llegir els continguts, però aquesta vegada escriu a la teva llibreta totes les paraules que consideris que tenen importància pel que fa al metamorfisme i a les roques metamòrfiques. Presta atenció també a les imatges, perquè de vegades donen més informació que les paraules (no estan per fer bonic…).

3) Revisa els continguts i les paraules que has escrit, no fos que t’haguéssis deixat algun concepte important o, pitjor encara, que haguéssis afegit a la llista alguna paraula que no val la pena retenir.

4) Agrupa les paraules de la llista formant petits conjunts significatius. Et dono una pista: un conjunt pot ser el que es refereix als processos metamòrfics, és a dir, a allò que produeix un canvi en la roca. Un altre conjunt podria ser tot el que es refereix a les textures pròpies de les roques metamòrfiques…

5) Comença a “dibuixar” el mapa conceptual sobre un altre paper, relacionant els diferents conceptes i tenint en compte els conjunts que has creat. Pensa que no l’encertaràs a la primera. El millor, com quan has de pintar un quadre, és començar a dibuixar esbossos, tants com calgui. Això et portarà al millor mapa conceptual! (Pensa, però, que no hi ha un únic mapa conceptual correcte, només hi ha mapes complets o incomplets, mapes ben relacionats o mal relacionats.)

Alerta, però, que no vull posar-t’ho tan fàcil. Et poso una condició: la paraula principal del teu mapa conceptual, el concepte inicial de la teva relació, ha de ser “Roca”.

← Article previ

Article següent →

1 Comentari

  1. Ets molt bon professor.

Deixa un comentari