A principis de setembre i al juny, depenent de l’orientació de les finestres, la calor a l’aula pot esdevenir insuportable.

Són molts els factors que intervenen en l’escalfament de l’aula. Sabríeu identificar-los? Feu-ne un llistat el més complet possible.

Seríeu capaços de planificar una investigació que permetés determinar la incidència de cadascun d’aquests factors en l’augment de la temperatura a l’aula? I una vegada conegueu perfectament com intervé cada factor a la classe, sabríeu justificar un pla de millora que permetés evitar aquest escalfament sense la despesa d’energia amb mitjans d’aire condicionat? Aquests són els dos objectius que us proposo en aquesta activitat!

Segur que un dels factors que heu identificat com a responsables de l’escalfament és l’entrada d’energia solar a l’interior de l’aula a través de les finestres. Aquesta energia entra a l’aula i s’hi concentra augmentant la temperatura. Per què? Augmenta per igual la temperatura si deixem passar la llum directa a l’interior de l’aula que si la deixem passar només de manera indirecta? Totes les aules s’escalfen per igual o depèn de com estan orientades?  A partir de quina hora es comença a escalfar l’aula degut al Sol i què podem fer per a evitar-ho? Com podem aïllar l’aula per tal que no s’escalfi? I si acolorim el vidre de la finestra? Quin color utilitzem? Com podem millorar el balanç energètic de l’aula perquè en comptes d’escalfar-se progressivament es mantingui la temperatura o, fins i tot, disminueixi? Obrir portes i finestres és la solució per a disminuir la temperatura de l’aula? Sempre?

Totes aquestes preguntes us poden ser útils per a reflexionar i assolir els objectius proposats en aquesta activitat. També us seran d’ajuda els continguts 1.1. L’energia solar i el balanç energètic (una pista, penseu en els objectes de l’interior de l’aula com si es tractés de la superfície de la Terra, i les finestes i parets com si es tractés de l’atmosfera).

Després d’una pluja d’idees conjunta de tota la classe sobre els factors que intervenen en l’escalfament de l’aula i sobre possibles mesures per a evitar-lo, és el moment d’organitzar-vos per grups, tants com factors hagueu identificat, perquè cadascun planifiqui, primer, una investigació que permeti conèixer exactament com intervé cada factor en l’escalfament de l’aula, i proposi, després, mesures per a reduir els seus efectes.

Presenteu el vostre treball en el format que més us convingui per fer-ne difusió, però poseu-vos d’acord per presentar-lo, tots els grups, amb el mateix format.