Saps què és un zine?

Es tracta d’un petit magazine que pots fer tu mateix sobre el tema que vulguis. Es va inventar als Estats Units d’Amèrica ja fa molts anys, però ara que es comença a valorar de nou tot allò que és creat directament amb les mans, s’està fent novament molt popular arreu del món.

La gràcia d’un zine és que es tracta d’un simple full que pots fotocopiar fàcilment per a distribuïr-lo entre els que més vulguis, d’una manera personalitzada, com un regalet que dones en mà.

Però, com transformes el full en un llibret? Molt senzill. Plega el paper i tingues a mà unes tisores:

Seguint aquests passos obtens un llibret de 6 planes, sense comptar amb la coberta i la contracoberta. El més sorprenent, però, és que si desplegues el zine i li dones la volta, es converteix en un altre llibret. És reversible!

En aquesta activitat et proposo que facis un zine doble, reversible, sobre els eclipsis. En una cara del full has d’explicar com es formen els eclipsis de Sol. Recorda que has de reservar una plana per a la coberta, amb el títol i el teu nom, i una altra per a la contracoberta, amb la data i altra informació que trobis interessant. En l’altra cara del full has d’explicar com es formen els eclipsis de Lluna, també amb la seva coberta i contracoberta. No t’equivoquis a l’hora d’escriure i dibuixar, i segueix el següent model:

El zine quedarà ben atractiu si utilitzes cartolina blanca, un retolador de punta fina negra i fas dibuixos molt clars i simples, amb explicacions curtes però clares de lletra divertida. Posa-hi tota la imaginació que vulguis, però recorda: el teu zine ha d’explicar molt bé com es formen els eclipsis, i disposes per a cadascun de només 6 planes, però les has d’omplir totes! Et serà de gran utilitat revisar els continguts de 1.4. Moviments relatius Sol – Terra – Lluna.