Segur que alguna vegada has passat una bona estona amb el joc d’ordinador Tetris. Es tracta de peces de 7 formes diferents, cadascuna d’elles constituïda per 4 quadrats, que s’han d’anar encaixant les unes amb les altres a mesura que van caient.

Cada filera completa sense haver deixat cap forat és eliminada i suma punts, mentre que les incompletes s’acumulen fins que no queda espai pel joc i aleshores es perd. De fet, en aquest joc, no es guanya mai!

A partir del joc original s’han desenvolupat altres jocs amb peces tridimensionals que poden encaixar-se les unes amb les altres per construir cossos diversos.

A la natura és possible trobar cristalls minerals que han crescut conjuntament amb orientacions diferents, en uns casos ajustats com les peces del Tetris i en altres casos interpenetrats, encaixats entre sí. Es tracta d’unes agregacions minerals particulars anomenades macles (pots saber més sobre les macles als continguts 4.2. Els minerals).

Les macles més comunes i sorprenents són la macla en creu de l’estaurolita, la creu de ferro de la pirita, la macla de l’espinel·la, la de la fluorita, la punta de llança del guix, la macla de Carlsbad del feldspat i la macla de la cassiterita.

T’atreveixes a dir quina és quina?

A B C
D E F
G

Imprimeix en cartolina les plantilles següents i munta les macles en 3D (necessitaràs tisores i pegament en barra). Per muntar les macles has de guiar-te per les línies (les línies contínues es dobleguen cap a fora, mentre que les línies discontínues es dobleguen cap a dins. Les pestanyetes s’han de doblegar i encolar). Algunes figures són molt fàcils de muntar i d’altres són tot un repte!

Ara que ja tens les figures muntades podràs comprendre més fàcilment què és una macla. Reconeixes la forma dels cristalls individuals? Mitjançant retoladors gruixuts pinta cada cristall individual d’un color diferent de manera que es distingeixin perfectament.

Per acabar, què tal si muntes un petit pòster sobre les macles i hi enganxes els models 3D?