En una escola o en un institut els espais són importants. Han de fer-te sentir a gust i còmode. El seu disseny i l’ús que se’n fa d’ells han de ser propicis per motivar-te, i han de facilitar el teu aprenentatge en totes les seves formes, integrant-se en la creació d’entorns d’aprenentatge enriquits.

Les aules de grup han de ser prou àmplies, amb un mobiliari que faciliti el treball cooperatiu. Les aules específiques com els tallers de tecnologia, els laboratoris de ciències i d’idiomes, la sala de música, el gimnàs… tots han d’estar ben equipats i alhora han de ser versàtils. Segur que en això tots hi estem d’acord.

Els passadissos i els espais interiors comuns, en canvi, no sempre són considerats com a espais d’aprenentatge i sovint no se’ls cuida com caldria. Si creus que aquests espais són millorables, parla-ho amb els companys, organitzeu-vos i proposeu al centre a través dels mecanismes de participació establerts un replantejament d’aquests espais. Valoreu conjuntament pros i contres i arribeu a algun acord per fer realitat la millora dels espais interiors.

El que ens interessa en aquesta proposta, però, són el pati i les zones verdes al voltant de l’edificació de l’escola o de l’institut. No tots els centres educatius disposen de zones verdes, i si la vostra escola o el vostre institut en té, us en podeu sentir ben afortunats. Per poc que sigui possible, disposar de vegetació a tocar de les aules ens aporta molts beneficis, especialment en aquest context de canvi climàtic i d’escalfament global del planeta.

La vegetació és un factor dessestressant. El color verd de les seves fulles relaxa els nostres ulls, i els canvis estacionals que experimenta enriqueixen la nostra percepció del temps i dels espais, especialment quan cultivem plantes amb flor que floreixen en diferents moments de l’any.

Les plantes contribueixen a la millora de la qualitat de l’aire i aporten humitat ambiental. Quan realitzen la fotosíntesi, durant el dia, consumeixen gran quantitat de CO2 i produeixen oxigen. També transpiren aigua a través de les fulles, el que provoca una dissipació de calor entorn de la planta. Només això ja és un gran avantatge a tenir en compte, però, a més, les fulles exerceixen de pantalla, com si fos una xarxa, que captura partícules microscòpiques amb substàncies contaminants, com les produïdes pels cotxes, quan el vent o l’aire pentinen les branques dels arbres. Totes aquelles partícules contaminants que són capturades per les fulles ja no poden arribar als nostres pulmons!

El canvi climàtic és un fet, i les conseqüències de l’escalfament global ja ens afecten directament any rere any. Ara és molt més freqüent patir onades de calor extrema, i l’estiu meteorològic arriba cada any una mica abans, de manera que la calor insuportable a les aules és cada vegada més habitual abans d’acabar el curs.

Els arbres, amb la seva ombra, no només esdevenen un veritable refugi durant el temps d’esbarjo en els mesos de més calor, especialment al maig i al juny, quan estem acabant el curs i ens sentim més cansats, però també al setembre. Si disposem de suficients arbres com per fer un petit bosquet, la seva influència anirà més enllà de l’ombra, i ens crearà un microclima (més fresc i humit) que ens farà més suportable la vida al centre, especialment si l’ombra dels arbres es projecta a la façana de l’escola.

I arribats a aquest punt, com són els espais verds de la teva escola o del teu institut? El primer que pots fer és un inventari de la vegetació existent. Per a això, comença baixant-te el mapa topogràfic del teu centre. Disposes del següent recurs a l’espai web de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya: Vissir3.

Aquí ens centrem, a partir d’ara, en l’Institut Angeleta Ferrer i Sensat de Sant Cugat del Vallès. Si et trobes en una altra escola, busca el teu centre als mapes. Reconeixes la forma de l’edificació al mapa topogràfic? Potser et serà més fàcil si et baixes l’ortofotomapa, que és un mapa construit a partir de fotos realitzades des de satèl·lits. Te’l pots baixar des del mateix recurs d’internet.

Com pots constatar, no tots els espais al voltant de l’edificació de l’institut són espais verds. Una bona part del terreny està coberta de ciment: les pistes esportives, la plaça de l’entrada, els camins entorn de l’edifici…

Què et sembla si pintes al mapa topogràfic les zones verdes? Pots diferenciar amb dos colors diferents les àrees realment cobertes amb vegetació i les àrees de terra erma.

Et proposo que calculis la superfície real de zones verdes. Per a això, segurament necessitaràs l’ajuda del professor, però intenta descobrir la manera de fer-ho! Et dono dues pistes: (1) delimita les zones verdes dibuixant polígons regulars la superfície dels quals sàpigues calcular matemàticament, i (2) recorda que el mapa està a escala i hauràs de determinar la superfície real de les zones verdes.

Si has aconseguit fer els càlculs, sabries dir quin és el percentatge de zones verdes en relació a la superfície total del recinte de l’institut? Et sembla poc o molt?

Una vegada disposis d’aquestes dades, podem entrar en detall amb la vegetació de l’institut. Et proposo que facis un inventari dels arbres i dels arbustos existents. Utilitza el mapa per localitzar-los.

Per fer-t’ho més fàcil, he fet fotografies de les diferents espècies presents i les he identificat amb el nom científic. Pensa que alguns arbres són de fulla caduca, i si és hivern te’ls trobaràs sense fulla (les fotografies les vaig realitzar la primera setmana de juliol):

Platanus x hispanica
Magnolia grandiflora
Citrus limonum
 Yucca flaccida
 Phyllostachys aurea
 Pinus pinea
Quercus ilex
 Hedera helix
 Lavandula angustifolia
 Olea europaea
Rosa canina
 Koelreuteria paniculata
Tipuana tipu
Fraxinus excelsior
 Salvia rosmarinus
Prunus dulcis
Ulmus pumila
 Trachelospermum jasminoides
 Rosa sp. varietat “Botticelli”
 Abies balsamea
 Morus alba
 Citrus sinensis

Hem identificat les plantes amb el seu nom científic perquè puguis buscar informació més fàcilment per internet. Perquè creus que hem utilitzat aquests noms llatinitzats formats per dues paraules? Quina utilitat tenen aquests noms? Per poder respondre, fes atenció i busca informació sobre les següents plantes:

espígol, espic, barballó, lavanda, espigola, lavande, english lavender, echter lavendel

A quines conclusions hi arribes?

Busca informació sobre les plantes que apareixen a les fotografies (si ets d’un altre centre educatiu fes un àlbum de fotos dels arbres i arbustos de la teva escola i intenta identificar-los amb l’ajuda del teu professor). Decideix quina informació és més rellevant per conèixer les característiques de cadascuna de les plantes. Amb aquesta informació hauries de poder saber quin serà el requeriment d’aigua dels jardins de l’institut al llarg de l’any, si disposareu de prou ombra en tot moment, si els anys que hi estareu estudiant veureu molts o pocs canvis, si les plantes són representatives de la vegetació del país, etc.

És un jardí sostenible? Té molts requeriments? Les plantes estan ben distribuïdes i orientades? Reflexioneu sobre les respostes.

Arribats aquí, segurament tindreu un coneixement ampli de la vegetació del vostre institut, de les seves fortaleses i de les seves febleses, però segur que també trobareu moltes oportunitats de millora.

El que us proposo a continuació és desenvolupar un projecte de millora dels espais verds, amb propostes concretes de compra i plantat de nous arbres i arbustos. Utilitzeu els mapes per fer el projecte. Heu de tenir en compte la despesa inicial i la despesa de manteniment, la creació de nous ambients que donin resposta a les necessitats del centre i a les vostres necessitats quan sou en el temps d’esbarjo (potser heu de fer alguna enquesta). Procureu seleccionar sempre de manera preferent plantes autòctones, que estaran menys exposades a malalties, i penseu que anem cap a un clima més sec i càlid. També heu de tenir en compte la seguretat (plantes no tòxiques, arbres que no siguin propensos al trencament de branques, que no siguin bruts…).

Un projecte no té gràcia si no es pot fer realitat, així que endavant! Per a això, us caldrà fer una planificació dels passos a seguir. Haureu de trobar el recolzament de la direcció del centre, i sobretot haureu de trobar com obtenir els diners per a la compra de plantes. Haureu de plantar-les i mantenir-les, especialment els primers mesos. Penseu en demanar la col·laboració de l’ajuntament, d’empreses que puguin patrocinar el vostre projecte… com veieu, us caldrà la col·laboració de moltes persones. Feu els contactes necessaris!

Per últim, o com a alternativa, què us semblaria que cada grup d’alumnes de 1r d’ESO plantés un arbre al començament del curs i el veiés créixer durant tota la seva escolarització? Al cap d’uns quants anys, a més, l’institut tindria tot un bosquet que homenatjaria a tots els que hi heu estudiat! Us atreviu a fer-ho realitat?