Saps què és una auca?

Es tracta d’un conjunt de petites estampes acompanyades cadascuna d’una llegenda, disposades generalment en un sol full de paper, que fan referència als diferents episodis d’una biografia, d’una història, d’una efemèride, d’un tema, etc.

L’Auca del Senyor Esteve (Santiago Rusiñol)

La característica cabdal de l’auca és el fet que la llegenda al peu de l’estampa o vinyeta és escrita en vers, ja sigui en rodolins, tercetes o quartetes, i que el dibuix s’ajusta al vers.

Què et semblaria fer una auca sobre les històries d’una gota d’aigua al llarg del cicle de l’aigua?

Explicar quan cau en paracaigudes del núvol, quan baixa una cascada, quan se la beu una vaca… Pot ser ben divertit!

Posa nom a la teva protagonista i deixa volar la imaginació!

Material

– Cartolina blanca
– Regle, escaire i cartabó
– Llapis
– Punta fina negra
– Llapis de colors

Preparació de les vinyetes

1) Agafa una cartolina blanca i, pel costat més curt, marca a llapis una línia a uns 5 centímetres del marge. Serà l’espai reservat pel títol de l’auca i per posar el teu nom, just a sota (quan l’auca estigui feta, la cartolina ha de quedar orientada en vertical).

2) A l’espai de sota del títol, dibuixa a llapis i amb l’ajut dels regles una graella formada per 4 x 5 caselles (20 caselles en total) que ocupi tota la resta de la cartolina (4 columnes i 5 fileres).

3) A cada casella has de reservar un espai pel dibuix i un rectangle inferior pel text (el rectangle ha de tenir una alçada que sigui aproximadament una cinquena part de la vinyeta). Separa els dos espais amb una línia recta horitzontal.

4) Repassa totes les línies amb el retolador de punta fina negra.

Creació de la història

5) A l’auca has d’explicar el viatge de la gota d’aigua (i potser de les seves amigues) al llarg del cicle de l’aigua. A cada etapa la gota pot viure una experiència diferent i trobar-se amb personatges diversos. El primer que has de decidir és el que vols explicar, però fes-ho ben divertit!

6) Una vegada hagis decidit quin ha de ser el relat, l’has de subdividir en 20 escenes, que correspondran a les 20 vinyetes de l’auca.

7) També hauràs de decidir el títol, que caldrà dibuixar a l’espai reservat de la cartolina.

Cada vinyeta, una escena i un rodolí

8) Una vegada tinguis clar quines seran cadascuna de les 20 vinyetes, has de pensar molt bé el dibuix que pugui il·lustrar millor l’escena de la vinyeta i has de fer un esbos del dibuix sense pressionar amb el llapis; després fas els detalls. Quan creguis que el dibuix el tens acabat, repassa’l amb punta fina negra i, quan estigui seca la tinta, esborra el llapis i pinta els dibuixos amb llapis de colors.

9) Pensa en un rodolí que expliqui el dibuix o l’escena i escriu-lo al rectangle inferior de la vinyeta (aquest punt 3 el pots fer després de fer el dibuix o abans).

(Serà de gran utilitat que consultis els continguts 3.1. L’aigua i els seus compartiments3.2. El cicle de l’aigua.)