El Joc de l’Oca és un joc de taula mundialment famós i molt antic. Tot i que es desconeix el seu origen exacte, es pensa que va ser importat pels europeus des de l’Orient, i al segle XV ja s’hi jugava a Itàlia!

L’objectiu del joc és avançar per 63 caselles amb dibuixos d’oques, en un recorregut en forma d’espiral, arribant al centre del tauler.

La fitxa del jugador ha d’anar avançant segons la numeració obtinguda pel dau. Guanya el primer jugador que arriba a la casella número 63. Hi ha diverses caselles especials, que poden fer avançar, retrocedir o quedar-se algun torn sense tirar. Les caselles de l’oca permeten avançar fins a la següent oca i tornar a tirar, al temps que es diu “d’oca a oca i tira que et toca”.

Modernament aquest joc ha estat adaptat una i una altra vegada amb motius i dibuixos ben diversos, amb regles similars o diferents. És justament la meva proposta, la de construir un joc de… la roca!

El primer que heu de fer és imprimir el següent document (si l’imprimiu en cartolines blanques DIN A4 quedarà millor). Val la pena que hi treballeu entre tots els companys de classe!

Segur que ja us heu adonat que cada casella de l’anterior document és una casella del joc de taula. Una vegada retallades amb molta cura, les podreu enganxar en espiral sobre una gran cartolina i confeccionar, així, un enorme tauler del Joc de la Roca! Abans d’enganxar les caselles, però, les heu de decorar amb motius que es corresponguin amb el que hi ha escrit. Per exemple, a la casella d’Energia solar podeu dibuixar un gran Sol, repassar el dibuix amb retolador de punta fina  negra i pintar el dibuix amb llapis de fusta de colors. Els dibuixos han de ser molt clar i suggerents, on es pugui reconèixer fàcilment a què es refereixen. És per això que necessitareu ajuda. Busqueu-la als continguts 5.1. El cicle geològic.

Una vegada tingueu acabat el tauler, haureu d’escriure entre tots les regles del joc, però jo us avanço unes quantes regles:

Caselles vermelles de la Roca: quan es cau a una casella de Roca (dóna igual si és d’una roca sedimentària, d’una de metamòrfica o d’una d’ígnia), s’avança fins a la següent casella de roca mentre es diu “De roca a roca i tira que et toca” i es torna a tirar amb el dau.

Caselles blaves de les Fonts d’energia: quan es cau a una casella de Font d’energia, l’energia et dóna empenta i tornes a tirar amb el dau.

Caselles taronges dels Processos geològics: quan es cau a una casella de Processos geològics s’avança fins a la següent casella de processos segons els tres cicles de les roques per separat. És a dir, si es cau a la casella de Meteorització, s’avança fins a la següent casella d’Erosió; si es cau a la casella d’Erosió, s’avança fins a la següent casella de Transport; si es cau a la casella de Deformació estructural s’avança fins a la següent casella de Metamorfisme, i si es cau a la casella de Metamorfisme, s’avança fins a la següent casella de Deformació estructural. Si davant no hi ha cap casella del següent procés geològic, es retrocedeix fins a la primera casella del tauler que es correspongui amb el següent procés. Així, si es cau a la casella 61 (Diagènesi), cal retrocedir fins a la casella 2 (Meteorització).

Caselles verdes dels Materials: quan es cau a una casella de Materials es retrocedeix fins a la casella 1. D’aquesta manera podem recordar que els cicles geològics no són senzills, i que el reciclatge dels materials de la litosfera és constant.

Caselles negres del Treball del Geòleg: quan es cau a una casella del Treball del Geòleg es perd el torn de tirar, perquè es necessita molt de temps i dedicació per a estudiar els fòssils, les estructures geològiques o arribar fins al cim de les muntanyes per a estudiar la seva geologia!

Aquestes són només unes regles a seguir. En podeu de crear de noves com, per exemple, jugar amb diverses fitxes per jugador i poder-les moure indistintament segons us convingui a partir dels números que us hagin sortit als daus…