De camí al càmping on vàreu passar part de les vacances d’aquest últim estiu et va cridar l’atenció el següent aflorament geològic a peu de carretera:

Aflorament al talús de la carretera (la línia negra horitzontal és l’escala gràfica i mesura 2 m a la realitat).

Et va atraure especialment l’aspecte de pastís arrugat, així que vas decidir fer-li una fotografia amb l’objectiu de buscar-ne informació una vegada tornessis de vacances.

Ara és el moment de fer una recerca i interpretar-ne la història geològica. Per tal d’ajudar-te et plantejo les següents preguntes. Recorda que és molt important justificar les teves respostes i diferenciar entre el que són dades objectives i fonamentades i el que són hipòtesis. Una vegada tinguis resoltes les incògnites, prepara una infografia digital sobre l’estructura que apareix a la fotografia.

1) Identifica tot el que s’observa des del punt de vista geològic i reconeix sobre la fotografia els elements estructurals. 

2) Com s’ha format i en quin context geològic? Raona la teva resposta.

3) La roca, que aflora als Pirineus, és una calcària amb fòssils de coralls del Devonià. A partir d’aquesta informació, què pots afegir al que has respost a la pregunta 2? Raona la teva resposta.

4) Quines altres estructures i quines altres roques pots arribar a trobar a les rodalies d’aquest aflorament. Justifica-ho.