Els cometes són astres formats per gas gelat i pols procedents de l’antiga nebulosa a partir de la qual es va formar el Sistema Solar fa aproximadament 4700 milions d’anys.

Aquests cossos, que es troben majoritàriament a la perifèria del Sistema Solar, al núvol de Oort, poden experimentar pertorbacions gravitatòries i desplaçar-se en òrbites molt excèntriques cap al Sol.

Quan s’apropen al Sol, els cometes pateixen un desgastament com a conseqüència de l’impacte de la llum i del vent solar contra el gel, que s’evapora alliberant la pols i formant dues cues, una de gas i una altra de pols. Aquestes cues se situen sempre en posició oposada a la del Sol i no segueixen, per tant, la direcció de la trajectòria de desplaçament del cometa (consulta també els continguts 1.3. El Sistema Solar).

T’atreveixes a fer un stop motion de la trajectòria d’un cometa? Et proposo que realitzis un stop motion d’un cometa apropant-se a la Terra i al Sol.

Un stop motion és una pel·lícula d’animació produïda a partir de fotografies consecutives d’un objecte inanimat que movem entre fotografia i fotografia perquè sembli que es mou tot sol a la pel·lícula. Els detalls els pots trobar al Viquipèdia. Mira també per internet alguns exemples que t’ajudin a agafar idees.

Necessitaràs retoladors, llapis de colors, cartolina negra que faci d’espai, i cartolines blanques per dibuixar el Sol, la Terra, el nucli del cometa, les cues… Podràs utilitzar el mòbil amb un pal selfie per fer les fotografies (o una càmera amb trípode). Per unir les fotografies i formar la pel·lícula, trobaràs multitud d’aplicacions gratuïtes per a mòbil, o pots utilitzar aplicacions per a ordinador d’entre les que habitualment venen amb la configuració del sistema operatiu… però no et dono més pistes, perquè aquí el que cal és que et sentis lliure i deixar anar la teva imaginació i ser creatiu al màxim!