Els amfibis (tritons, salamandres, gripaus i granotes) són els més primitius dels animals amb 4 extremitats (tetràpodes: amfibis, rèptils, aus i mamífers). Es caracteritzen pels següents aspectes:

 1. Tenen esquelet ossi.
 2. Tenen dos parells d’extremitats.
 3. Generalment 4 dits a les potes anteriors (de vegades 5 i de vegades menys).
 4. Pell llisa i humida, amb moltes glàndules (algunes poden ser verinoses), sense escates.
 5. Boca gran amb petites dents i dues narines (orificis nasals).
 6. Respiració pels pulmons i per la pell. En algunes espècies, els adults mantenen les brànquies externes dels estats larvals.
 7. Sistema circulatori tancat (la sang sempre circula a dins dels vasos sanguinis), doble (hi ha un circuit pulmonar i un circuit sistèmic (per la resta del cos)) i incomplet (la sang oxigenada i no oxigenada es barregen al cor).
 8. Ectotèrmics (la temperatura del cos varia amb la temperatura ambiental).
 9. Sexes separats amb reproducció sexual interna (en salamandres) o externa (granotes i gripaus). Ovípars.
 10. Larves aquàtiques amb brànquies que, per metamorfosi, perden les brànquies i desenvolupen pulmons.
 11. Carnívors.

 

Salamandra

 

A) Busca per internet els noms comuns i/o científics d’almenys 4 amfibis que visquin en plena natura a Catalunya i explica alguna curiositat sobre ells.

 

ORDRE URODELS (SALAMANDRES I TRITONS)

Són els amfibis amb cua (també s’anomena a l’ordre Caudats). Presenten les extremitats disposades en angle recte en relació al cos, i les extremitats anteriors i posteriors són més o menys de la mateixa mida.

Tritó

L’axolot (ajolote, en castellà) és una salamandra que en estat adult manté les característiques pròpies dels estats larvaris (brànquies externes).

B) Reprodueix i completa a la teva llibreta la fitxa següent sobre l’axolot:

Nom científic:
Distribució geogràfica:
Observacions:
Dibuix:

 

 

 

(indica’n l’escala gràfica aproximada)

 

A Catalunya el Parc Zoològic de Barcelona i altres entitats naturalistes mantenen un important projecte de conservació del tritó del Montseny, una espècie endèmica en greu perill degut a la contaminació i la pèrdua d’espais naturals.

C) Busca per internet informació sobre el tritó del Montseny i sobre els programes de reproducció i de conservació i elabora un petit document amb totes les dades i imatges recollides.

 

ORDRE ANURS (granotes i gripaus)

Són els amfibis sense cua (en estat adult). El seu cos està adaptat al salt, de manera que les extremitats inferiors són molt més llargues. Alguns són estrictament aquàtics, d’altres només terrestres i d’altres tenen vida mixta. En tots els casos, però, la reproducció es realitza a l’aigua.

Gripau

La metamorfosi és radical, doncs les larves (anomenades capgrossos) presenten cua i brànquies i no tenen potes ni pulmons, mentre que en estat adult tenen les quatre extremitats i pulmons i no tenen ni cua ni brànquies. Mentre que els adults són carnívors, les larves són herbívores.

Granota

Saps que hi ha unes granotes molt petites que són molt i molt verinoses?

D) Informa’t sobre les espècies de granotes de punta de fletxa. Totes elles tenen colors molt vius per advertir del seu potent verí a possibles depredadors. Reprodueix i completa a la teva llibreta la fitxa següent per almenys 3 espècies diferents de granotes de punta de fletxa:

Nom científic:
Distribució geogràfica:
Observacions:
Dibuix:

 

 

 

(indica’n l’escala gràfica aproximada)

 

E) Per què s’anomenen granotes “de punta de fletxa”?

Dins la Classe Amfibis hi ha un tercer ordre que inclou les Cecílies, que tenen aspecte de cuc.