Com si fossin les peces d’un puzle, la litosfera terrestre es troba fragmentada formant les anomenades plaques tectòniques, que es mouen lateralment les unes respecte de les altres a conseqüència dels moviments interns del mantell. Aquests moviments relatius són l’origen dels processos tectònics que es desenvolupen en els límits entre plaques, coneguts com a marges actius (per tal de realitzar aquesta activitat et serà molt útil revisar els continguts 4.4. Tectònica de plaques i marges actius).

Et proposo reproduïr l’anterior mapa de les plaques tectòniques amb làmines de goma EVA de diversos colors. La goma EVA és Etilè Vinil Acetat, un material plàstic molt versàtil que permet ser encolat fàcilment, retallat, pintat i, fins i tot, termomoldejat.

Pots utilitzar làmines de goma EVA dels següents colors:

– Blau per als oceans.
– Verd per als continents.

Si t’agraden els reptes i vols diferenciar els tipus de litosfera, les zones continentals submergides de les emergides i les serralades de plegament, atreveix-te amb els següents colors:

– Blau fosc per a la litosfera oceànica.
– Blau clar per a la litosfera continental que es troba submergida formant les plataformes continentals.
– Verd per a les zones continentals emergides.
– Marró per a les serralades de plegament.

Fins i tot podries reproduir el relleu de les serralades de plegament si apliques calor a la làmina de goma EVA (amb un assecador, per exemple).

Cada placa tectònica ha de formar una única peça d’aquest particular puzle, de manera que si superposes làmines de diferents colors les hauràs d’enganxar amb cola.

El planisferi que hi ha sota aquestes línies et pot servir per a dibuixar les plaques tectòniques i les àrees emergides dels continents sobre les làmines de goma EVA i així poder -les retallar després. Si el descarregues, pots imprimir-lo tantes vegades com et sigui necessari.

El mapa següent il·lustra les principals serralades actuals:

Planifica bé el teu treball i redacta ordenadament els passos a seguir abans de començar a manipular el material. D’aquesta manera evitaràs errors i malbaratar la goma EVA.

Un bon consell: no tallis per la meitat la placa tectònica del pacífic, de manera que la puguis colocar tant al costat de les plaques americanes com al costat de les plaques euroasiàtica i indoaustraliana. El mapa quedarà estrany, però tindràs la percepció correcta de com és la placa del Pacífic: