El cargol poma (Pomacea insularum) era un animal habitual dels aquaris tropicals de moltes de les llars catalanes, però ara la tinença està totalment prohibida perquè ha arribat a colonitzar, en llibertat, els aiguamolls del delta de l’Ebre, provocant un veritable desastre ecològic.

El cargol poma és molt voraç i destrueix les plantes d’arròs dels arrossars del delta, perjudicant greument l’economia dels agricultors. De fet, està considerada una de les cent espècies invasores més perjudicials del món per la seva afectació al conreu de l’arròs.

El cargol poma no és comestible, així que no es pot aprofitar pel consum. Tampoc té enemics naturals, de manera que la seva supervivència és molt elevada.

A més, es reprodueix massivament produint postes de centenars d’ous. Els ous són de color rosa lluent, i són tòxics, de manera que tampoc hi ha depredadors que ataquin les postes.

Tot plegat, el cargol poma s’ha convertit en una espècie invasora sense enemics que mantinguin a ratlla les seves poblacions, tenint greus conseqüències pels ecosistemes del delta.

Fes una recerca d’informació per poder respondre a les següents preguntes. Quan disposis de tota la informació, prepara una presentació (oral o digital).

  1. Què és un cargol? Classifica’l amb el màxim de detall. Descriu el seu cos (tant les parts toves com les parts dures). Descriu també el seu cicle vital (busca’n imatges).
  2. Com és el cargol poma i quines característiques té? (Busca’n imatges.)
  3. Per què mai s’ha de deixar en llibertat un ésser viu exòtic (que no viu de manera natural en el territori)? Quines conseqüències poden haver?
  4. Explica què es podria fer per tal d’eliminar el cargol poma del delta de l’Ebre, evitar que s’escampi a altres aiguamolls del país, i evitar que perjudiqui la fauna i flora, així com l’agricultura (explica diversos procediments tot raonant les conseqüències i les dificultats de les estratègies de control d’aquesta espècie exòtica).
  5. Coneixes altres casos d’éssers vius exòtics que hagin estat alliberats accidentalment o intencionadament? Explica el/s cas/os.