“Sal i berrugues, el dimoni se us enduga!” és una dita popular catalana. Saps en quin context s’utilitzava? Què té a veure amb la Biologia i la Geologia? Aviat ho veuràs…

El mapa següent mostra les explotacions actives (amb dades de 2018) de producció mineral a Catalunya. Hi hem destacat 4 localitats d’explotació de recursos minerals i hi hem indicat les empreses explotadores:

  1. Salinera de Cardona (Cardona)
  2. ICL Iberia (Súria)
  3. ICL Iberia (Sallent)
  4. Infosa (La Ràpita)

Font: IGME, Mapa d’explotacions actives 2018

Busca informació i respon a les qüestions següents:

  • Quins recursos minerals explota cadascuna d’aquestes empreses?
  • Quins usos té cadascun d’aquests productes?
  • Quin és el procés d’explotació utilitzat en cada cas?
  • Quines conseqüències mediambientals generen aquestes empreses? Què diu l’empresa al respecte i què diuen altres fonts vinculades a la protecció del medi?

La plataforma cívica MontSalat agrupa col·lectius afectats per les explotacions mineres del Bages que denuncien l’alteració del mediambient i promouen fer compatibles l’activitat minera amb el respecte al seu entorn natural i social.

Escombrera de Sallent

Consulta la pàgina de MontSalat i respon a les qüestions següents:

  • Quines són les principals afectacions de les explotacions mineres al Bages?
  • Què reclamen com a plataforma cívica?

A continuació disposes de 2 informes de l’IGME amb dades del 2016 sobre la Potassa i la Sal comú. Fes-ne una lectura ràpida i extreu els elements que consideris més interessants sobre l’explotació de potassa i sal comú a Catalunya.

A partir d’aquestes fonts d’informació inicieu un debat sobre l’impacte econòmic, social i mediambiental de l’explotació minera de sals a Catalunya i sobre un eventual tancament de les explotacions.