Els polítics van perdre el temps durant molts anys entre cimera i cimera discutint sobre els costos econòmics d’acceptar i posar remei al canvi climàtic.


Ara, només sortint al carrer, el canvi climàtic és ja una evidència i ningú el discuteix, però, com sempre, la humanitat arriba tard. Quan tenies 12 anys el clima de la teva població era molt diferent, i ho saps prou bé, perquè des de jovenet et vas aficionar a recollir dades d’una petita estació meteorològica que et van portar els Reis i vas elaborar el teu propi climograma amb les dades mitjanes mensuals de temperatura i el registre mensual de les precipitacions.

Ara treballes al CCCII (Institut Internacional pel Control del Canvi Climàtic) i el teu equip de treball es disposa a actualitzar el mapa climàtic latitudinal amb les noves dades recopilades. L’última actualització que vàreu publicar va ser fa just un any, i aquesta vegada et fa por constatar la nova realitat.

Quan estudiaves et van ensenyar que els climes es podien classificar segons una zonació latitudinal (continguts 2.4. Climes), distingint-hi quatre grans tipus de climes:

– Climes polar (zona polar i subpolar).
– Climes temperats (zona temperada): oceànic, continental i mediterrani.
– Climes tropicals (zona subtropical): tropical humit i tropical desèrtic.
– Climes equatorials (zona tropical o intertropical).

La zonació, aleshores, coincidia amb el mapa següent (feu clic a sobre de la imatge):

Ara heu de redibuixar aquest mapa a partir de les noves dades recopilades d’una sèrie de ciutats de referència (en aquest document podeu comparar les noves dades (en vermell) amb les del segle XX (en blau)):

Per a cadascuna de les ciutats, determineu de manera justificada a quin tipus de clima cal assignar-la tenint en compte el nou climograma. Situeu les ciutats al mapa següent (descarregueu-lo i imprimiu-lo) i redibuixeu la nova zonació climàtica utilitzant els mateixos colors que al mapa original.

No disposem de dades climàtiques de l’Antàrtida, tot i que els últims anys han crescut noves ciutats, especialment a les zones costaneres. En base al mapa acabat de dibuixar, quin creieu que ha de ser el nou tipus climàtic d’aquestes àrees com a conseqüència del canvi climàtic? Justifiqueu la resposta i pinteu l’antàrtida del color adequat.

Les dades climàtiques considerades “actuals” en aquesta activitat no són reals, però el canvi climàtic sí que és real. Reflexiona sobre les conseqüències ecològiques i humanes si arribem a una situació similar.