En una estació meteorològica automàtica s’han registrat les temperatures màxima i mínima diàries al llarg d’una setmana:

ºC DL DM DC DJ DV DS DG
Temperatura màxima  12 7  7 10 12  13  9
Temperatura mínima  3 0  -2 2 1 0  0

T’atreveixes a fer a mà el gràfic de temperatures? Pots descarregar i imprimir un paper mil·limetrat o obtenir-ne un a la papereria.

A l’eix horitzontal delimita els dies en intèrvals de 2 cm. A l’eix vertical indica les temperatures a l’escala d’un grau per cada centímetre (comença a l’extrem inferior amb la temperatura de -10ºC). Els eixos els has de fer amb retolador de punta fina negra.

Marca els valors de temperatura amb punts i uneix-los després amb retoladors de punta fina de color vermell per a les temperatures màximes i blau per a les temperatures mínimes.

Calcula les temperatures mitjanes diàries i incorpora-les a taula afegint una tercera filera. Tot seguit, completa el gràfic amb les temperatures mitjanes (en aquesta ocasió utilitza un retolador de punta fina verd).

L’amplitud tèrmica és la diferència entre les temperatures màxima i mínima. Determina les amplituds tèrmiques diàries i fes un altre gràfic amb aquestes noves dades (aquesta vegada utilitza un retolador de punta fina de color negre). Quin és el dia amb major amplitud tèrmina? I el dia de menor amplitud tèrmica?

No deixis de consultar els continguts 2.2. Propietats físiques i efecte hivernacle.