Les Filipines es troben en l’anomenat Cinturó de Foc, constituït per nombrosos volcans actius que es disposen linealment entorn de l’oceà Pacífic. El Mont Pinatubo, de 1759 metres d’altitud sobre el nivell del mar, és un d’aquests volcans. Està situat a l’illa de Luzon, a l’est del mar de Xina Meridional.

Mapa de Filipines i localització del Mont Pinatubo

L’última gran erupció d’aquest volcà va produir-se l’any 1991, i va tenir conseqüències dramàtiques pels habitants i per a l’economia de la principal illa de les Filipines (si en tens curiositat, pots visualitzar el documental “Segundos catastróficos, la erupción del Pinatubo”).

Pluja de cendres del volcà Pinatubo durant l’erupció del 1991

Les tribus de l’ètnia Aeta viuen a la selva que creix a la base del Mont Pinatubo, i durant aquella erupció moltes famílies van morir ofegades o cremades per les cendres que expulsava el volcà.

Nens de l’ètnia Aeta

Les colades piroclàstiques i els núvols ardents van descendir per les valls de la muntanya estenent-se a molts quilòmetres de distància del cràter del volcà:

Extensió (en negre) dels núvols ardents del Mont Pinatubo

Els vulcanòlegs diuen que una nova erupció del Pinatubo pot produir-se aviat. Fes una recerca d’informació que et permeti respondre a les següents preguntes:

  1. Què és un volcà i per què es forma? (identifica els elements que permeten reconèixer un volcà i descriu amb detall com és un volcà. Explica com es forma i on es forma. Relaciona-ho amb la tectònica de plaques).
  2. Quins són els possibles riscos d’una nova erupció del Mont Pinatubo? Fes prediccions del que pot succeir en relació al comportament del volcà (sempre raona la resposta).
  3. Què explicaries als membres de les tribus dels Aetes per convèncer-los que deixin les seves terres per protegir-se de l’erupció del volcà? Què els pot passar si decideixen quedar-s’hi?
  4. Quins altres riscos naturals relacionats amb el vulcanisme es poden produir fins i tot després d’haver finalitzat l’etapa d’erupció?

Fes una presentació amb les teves respostes (no has de respondre directament a aquestes preguntes, sinó que les preguntes t’han de servir d’orientació per preparar la teva presentació).