Les vacunes són preparacions destinades a crear immunitat contra malalties tot estimulant la producció d’anticossos.

Amb la pandèmia produïda pel coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19) a partir del desembre de 2019, les vacunes o vaccins han estat una i una altra vegada notícia als mitjans de comunicació al llarg de dos anys: la cursa farmacèutica per trobar un vaccí des de l’inici de la infecció, la guerra entre farmacèutiques pel grau d’eficàcia, pel preu, per la producció de vials i per les pautes de conservació, la necessitat d’administrar diferents dosis a tota la població, els programes de vacunació massiva de la societat, etc.

Hi ha molts interessos darrere de tot el que hem sentit i viscut els últims temps, però l’eficàcia de la vacuna i la reducció de la mortalitat i de casos greus és indiscutible:

Font: El País, 27 febrer 2021

Què és una vacuna? Quins tipus hi ha? Com actuen?

A part de les vacunes contra el virus que produeix la Covid-19, quines altres vacunes hi ha i de quines malalties ens protegeixen?

Existeix algun programa de vaccinació establert a Catalunya? Dona’n detalls en cas afirmatiu.

Confecciona individualment o en grup una fitxa explicativa amb tota aquesta informació. Pots utilitzar el format de presentació que vulguis.

Font: Nació digital, 8 desembre 2021

Paral·lelament al desenvolupament de les vacunes, que ens protegeixen d’infeccions que altrament ens podrien generar malalties greus amb efectes permanents sobre la nostra salut o la mort, hi ha moviments socials antivacunes que posen en dubte la seva eficàcia, defensen la no obligatorietat dels programes de vacunació, i declaren que les vacunes són instruments d’objectius conspiratoris.

Font: Televisió de Catalunya, 15 novembre 2016

Celebreu a classe un col·loqui sobre les vacunes, els seus pros i els seus contres. Podeu tenir diverses opinions, però les heu de defensar amb arguments consistents basats en informació i dades de validesa científica i contrastada. Parleu també sobre què és la pseudociència, quines estratègies utilitza i com es pot reconèixer i combatre.

Caldrà que us prepareu convenientment abans de celebrar el col·loqui perquè aquest pugui ser ric i de qualitat.