Alumnes primària | Alumnes secundària | Adults: Pares / Mestres |
Quan treballem les fraccions el problema amb els recursos TIC és la seva aclaparadora abundor, n’hi ha tants que ens veiem obligats a presentar-los en diversos dies i els que hem triat per obrir la sèrie, tal com indica el títol de l’article, són els relacionats amb la seva representació gràfica.
Veureu que els enllaços que avui us presento tenen en molts casos un aspecte força infantil, fet lògic si tenim en compte que l’estudi de les fraccions s’inicia a cicle inicial i que la relació entre representació gràfica i fracció és un dels primer conceptes treballats.
Comencem amb una pàgina en català que pertany al Quadern Virtual anomenat Fraccions. Avui l’enllaç que ens interessa és el segon, Què és una fracció?. Els altres ens poden fer servei en propers dies.
Sense sortir de l’Xtec trobem Tauler de fraccions amb una petita explicació prèvia i un apartat Ho has entès? que ens permet representar gràficament les fraccions i de passada en ensenya a ser més acurats en les estimacions en l’espai.
Si en passem a l’anglès, fet que a matemàtiques no representa una dificultat especial, podem començar per un dels enllaços que ens ofereix uns materials dels més seriosos i complets, ens referim a Visual Fractions que ens permet identificar fraccions com a part d’una unitat fent servir tant línies com cercles, per tot seguit passar a identificar fraccions d’una quantitat amb diversos grups d’objectes. En tots dos casos trobem tant fraccions pròpies com impròpies i números mixts. La web és completa amb tot un seguit de fulls d’exercicis en format PDF que, cal remarcar, són de pagament.
També IXL és molt complet ja que l’apartat Fractions ens permetrà segons anem fent exercicis, identificar la fracció que representa un dibuix, escriure-la, triar el dibuix que representa una fracció o determinar la que representa una part d’un conjunt.
El següent enllaç, Math is fun a l’apartat Match the Fraction ens permetrà optar entre quatre possibilitats diferents: Words to Pizza, Fractions to pizza, Words to Number Line i Fraction to Number Line. És a dir que un alte cop podrem alternar entre la representació com a sector circulars o fragments d’un segment.
El darrer, Vectorkids: fractions, que torna a ser molt simple, ens presenta un pastís on sempre coneixem els nombre de talls totals, és a dir el denominador i ens hem de limitar a escriure el valor del numerador.