Blocs de mates

L’XTECBlocs té, a data d’avui, 22.810 blocs, fet que dificulta trobar allò que busquem. Una de les finalitats d’aquest bloc es proporcionar-nos enllaços comentats a les més diverses eines matemàtiques cosa que ja faig en els articles que vaig publicant, però fins ara quedava una part important per cobrir, que era informar sobre altres blocs de contingut matemàtic. Avui començo a solucionar aquesta mancança començant a crear la llista que tot seguit us ofereixo.
Tots els blocs que apareguin en aquesta llista, a banda de la seva qualitat, han de complir un parell de condicions totalment imprescindibles: estar vigents, és a dir que han de tenir articles creats durant el present curs 2010-11 i ser actualitzats amb regularitat, mínim d’un article al mes.

  • Matemàtiques, la meva passió, creat per Elies Villalonga, professor de matemàtiques a l’Institut Rovira-Forns de Santa Perpètua de Mogoda, fa honor al seu títol. La gran quantitat d’articles originals reflexionant des d’un punt de vista matemàtic sobre els més diversos temes (cinema, mobiliari… ) i l’extensió dels camps contemplats, fet que queda palès en una molt llarga i completa llista d’etiquetes, el converteixen en un bloc altament recomanable.
  • Matemàtiques. La llarga vida d’aquest bloc (2006 a 2010) ja justificaria la seva inclusió en qualsevol llista. Si a això afegim el seu immens sentit pràctic concretat en desenes d’exàmens, exercicis i feines de vacances, no podem evitar considerar aquest bloc de l’IES Bellvitge com de visita obligatòria per a qualsevol alumne de secundària.
  • Matemàtiques a l’Institut Ernest Lluch de Cunit. és un bloc que compta amb visitants d’arreu d’Europa i del continent americà, fet que deixa clara la seva vàlua i importància. Impressionant la llista de llibres en préstec del departament de matemàtiques, fan venir ganes de matricular-se al centre per tal de gaudir de la seva lectura i no oblidem tampoc anar al problema del mes o a les activitats on line.
  • Tots som mates?, de l’Escola l’Oreig, és un bloc jove, ja que va néixer amb el present curs, però altament interessant. Els seus enigmates us faran suar de valent i els pensaments se us quedaran al cap i es convertiran en la mena de reflexions que ens guien durant tota la vida.
  • La butxaca del mestre és un bloc eminentment pràctic que al seu apartat de matemàtiques, que és el que aquí comentem, no s’entreté amb comentaris ni opinions sinó que ens ofereix un bon grapat de fulls de treball.
  • Un, que no es considera una persona dropa, comença a sospitar que és molt curt de feina quan visita un bloc com evagarciamates, on podem trobar documents word sobre diversos continguts matemàtics, tots ells amb una gran quantitat d’exercicis i un divertit còmic per encetar el tema.
  • El Cicle mitjà de l’Escola St. Martí d’Arenys de Munt ens ofereix a l’apartat de matemàtiques del seu bloc una pàgina que ens permet veure com al centre treballen aquesta àrea de forma ben pràctica. Els seus enllaços són útils i divertits i, al estar centrada en cicle mitjà, podríem dir que aquesta secció del seu bloc i el meu, que es limita a cicle superior, es complementen l’un a l’altre.
  • Carme Garcia és una professional de l’ensenyament que sap com fer-nos atractives les matemàtiques. Ho aconsegueix a través del seu bloc Jocs, activitats i matemàtiques, on quan entrem no trobarem ni una sola fórmula. El seu original enfocament ens permet desenvolupar de forma lúdica i activa les competències i habilitats matemàtiques i no quedar-nos simplement en una senzilla acumulació de continguts.
  • En alguns casos el millor que es pot fer a l’hora de comentar el contingut d’un bloc és copiar i enganxar la presentació que han redactat els seus autors. Aquest és el cas de mates del segle xxi. L’afirmació que hi trobem assegurant que els continguts de l’àrea són del segle XIX i els instruments del XVIII és un retrat precís de la situació de les mates a les nostres classes i l’aspiració del bloc a enfocar-les des d’un punt de vista actual, malgrat ser ambiciosa s’assoleix totalment. Fa goig veure com els episodis de Numb3rs o la realitat que ens envolta s’incorporen al treball que fa Lluís Botella professor de matemàtiques a l’IES Figueras Pacheco d’Alacant.

7 pensaments sobre “Blocs de mates

  1. Hola Joan Antoni.
    Sóc l’Elies Villalonga, propietari de “Matemàtiques, la meva passió”.
    En primer lloc felicitar-te pel teu bloc, que no és ni molt menys, modest.
    En segon lloc, agrair-te que hagis inclòs el meu bloc en la teva llista de recomanacions, ets molt amable.
    La feina de divulgar i apropar les matemàtiques a la ciutadania hauria de ser d’obligat compliment per tothom que ens dediquem a la docència.
    Bona feina i endavant!

  2. Hola Joan Antoni!

    Des del Departament de Matemàtiques de l’Institut Ernest Lluch de Cunit, et volem agrair que facis referència al nostre bloc. Hores d’ara ja deus saber com costa mantenir al dia un bloc per tal de que sigui realment una eina útil. El fet de que tu t’hagis fixat en el nostre ens dóna ànims per a seguir treballant.
    Aquest any seguim amb els projectes que ja tenim en funcionament: llegim matemàtiques, problema del mes, articles, activitats on line,… però a més hem començat a treballar amb proves tipus test que es poden fer a travès de la web thatquiz.org. T’ho recomano!

    Gràcies altre cop!

    Lurdes Boix

  3. Hola Joan Antoni,

    Moltíssimes gràcies per tenir aquesta deferència amb el meu bloc, la veritat és que comentaris com aquest estimulen al treball i omplen de sentit la trajectòria de qualsevol docent implicat en la seva feina. Fa molt de temps que estic interessada en l’aplicació de les matèmàtiques de l’ESO i el Batxillerat i és per això que intento contextualitzar els temes. També porto molt anys treballant amb alumnes de diversitat( aules obertes i altres nivells) i per aquest motiu hi ha molta cosa de diversitat.
    Ara estic elaborant material per un parell d’alumnes amb sindrome de Down. Fer tot això m’apasiona i em satisfà que pugui ser útil per altres persones, per això vull compartir-ho amb tots els companys que hi estiguin interessats.
    Comentar-te també que el teu bloc em sembla interessantíssim, molt ric , variat i engrescador. Moltes gràcies per aquesta feina tan ben feta que en ajuda a tots.

  4. bon dia!
    primer de tot, felicitar-te pel teu bloc i agrair-te el comentari del meu bloc.
    evidentment, el meu és un bloc molt recent i, per tant, encara he introduït poc material. continuaré elaborant-ne i espero que us pugui ser útil tant a tu com als companys dels blocs que he pogut veure.
    moltes gràcies i endavant amb el bloc!

  5. Bon dia Joan Antoni
    He vist el teu comentari sobre el meu bloc i m’ha fet sentir força bé.
    Moltes gràcies.
    Sento no haver respost abans però és que he estat de baixa per una operació.
    Si tot continua com fins ara al setembre reprendrem l’activitat.
    Gràcies de nou

  6. Hola, Joan Anton

    Moltes gràcies per haver inclós la referència al meu bloc i per l’opinió que hi has escrit. De veres pense que és necessari un canvi metodològic radical en l’ensenyament -aprenentatge del nostre alumnat, i és el que intente fer enguany: vaig escrivint idees al bloc perquè agafen allò que els agrade, investiguen sobre el tema i pengen resultats als seus blocs.

    El que hi es veu és el treball amb un 4t d’ESO durant aquest curs.

    Salutacions cordials.

    Lluís

  7. Joan Anton
    Qui soc trec vones notes a mates o treia en el pasat o encara trec adivina qui soc , I a cinc lletres al nom I sis al segon sescriuen una mica estrany especiament el segon (dos c i dos l juntes , perdona per les faltes sempre he fet moltes ).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *