Isla Calavera

 Alumnes primària  Alumnes secundària  Adults: Pares / Mestres

Avui us proposem un joc que treballa la suma de centenes i la multiplicació d’unitats per centenes, es tracta d’Isla Calavera, un àgil i ràpid joc de daus amb unes senzilles regles que fins i tot poden jugar canalla de cicle inicial… Clar que en aquest cas hauríem de canviar les operacions i quantitats que permeten calcular els punts aconseguits.
Al joc estàndard mirareu d’aconseguir diamants, monedes d’or i figures repetides, ja que en fer-ho multiplicarem per 100 el nombre de cares on apareguin diamants o peces d’or. Per saber els punts de les cares repetides haurem de mirar la carta on se’ns informa de la puntuació. Un cop calculats els punts obtinguts amb cada figura els haurem de sumar per saber el total.
Per conèixer el funcionament del joc us recomanem que escolteu el podcast que li hem dedicat.

A la recerca del planeta X

 Alumnes primària  Alumnes secundària  Adults: Pares / Mestres

Fa temps vam parlar d’un parell de jocs, Cryptid i tobago que ens feien treballar la lògica i la deducció d’un forma semblant a la dels enigmes on arribem a la resposta final acumulant informacions parcials. Avui en presentem un altre, La Búsqueda del Planeta X que té l’aventatge de comptar amb uns fulls individuals on anem anotant tot allò que descobrim.
Si voleu saber de què va el joc i com el podem fer servir com a eina eduativa escolteu el podcast que li hem dedicat

Ohanami

 Alumnes primària  Alumnes secundària  Adults: Pares / Mestres

El joc que us presentem avui és petit, curt i econòmic i té com a objectiu final crear tres columnes de cartes perfectament ordenades (jardins japonesos segons les regles). La mecànica que utilitza és la del draft, que consisteix en quedar-se només dues de les deu cartes que tinc en començar el joc i passar la resta als companys de partida i així continuar amb aquesta rotació fins que ens quedem amb les dues darreres que ens arriben.
Com que les cartes que em passaran estaran ben barrejades hauré de buscar sempre les que em permetin continuar la construcció de la columna, ja que només podré posar valors superiors o inferiors als que hi apareixen al dos extrems de la columna/jardí, mai podrem posar cartes pel mig. Ho veureu més clar a la imatge que apareix a la dreta d’aquest text.
Si Ohanami us sembla interessant i en voleu saber més podeu escoltar el podcast que hi vam dedicar i així descobrireu tots els continguts matemàtics que hi podem treballar mentre hi juguem.
Per cert, si mireu d’il·lustració us adonareu que hi ha dos errors: una carta està mal posada (mal ordenada) i una de les tres últimes cartes que hem posat estaria millor a una altra columna, ja que si fem el canvi adient ens anirà molt millor per continuar jugant. Sabeu quines són? On les posaríeu?

Solucions de la 10 Rua

 Alumnes primària  Alumnes secundària  Adults: Pares / Mestres

Acabada la setmana prèvia al carnaval s’acaben també els enigmes. N’estic ben segur que els heu encertat tots, però per si de cas no ha estat així feu un cop d’ull a la pàgina de l’escola Cèsar August.
Bon cap de setmana i gaudiu de la festa de dilluns que el dimarts heu de tornar al centre amb les piles ben carregades!

Enigma 16/02/23

 Alumnes primària  Alumnes secundària  Adults: Pares / Mestres

Tenint en compte que el número que hi ha a cada casella està format per la suma dels que hi ha a les caselles inferiors, intenta completar la piràmide i descobrir quin número s’amaga sota la lletra x.
Per exemple el de dalt de tot, el 105, és el resultat de sumar 45 i un altre número. Aquest és molt fàcil d’endevinar, però podràs fer-ho amb els altres?