L’Eneida de Virgili

virgilio.jpg

P. Virgili Maró, originari d’Andes, prop de Màntua, fou un poeta romà, autor dels llibres: Les bucòliques, les Geòrgiques i l’Eneida.

A Milà i a Roma va estudiar filosofia, matemàtiques i retòrica, i es va interessar molt per l’astrologia, la medicina, la zoologia i la botànica. És possible que les terres de la seva família fossin expropiades a causa de la distribució de terres als veterans a l’any 41 aC i tal volta per això formà part del cercle de Mecenàs i entrà en contacte amb August.

Entre el 42 aC i el 39 aC va escriure Les bucòliques i Les ègloges. En aquestes obres podem veure un Virgili molt pacífic, on parla sobre la vida dels pastors.
Entre el 36 aC i el 29 aC va escriure Les geòrgiques. En aquest llibre parla sobre l’agricultura i el món del camp a Itàlia.
A partir de l’any 29 aC, comença a escriure la que serà la seva obra més famosa: l’Eneida, en el seu viatge per Àsia Menor i Grècia. Un cop està a Atenes, es troba amb August, i torna amb ell cap a Itàlia. És una època en què Virgili ja està molt malalt, i no trigarà gaire en morir. Abans de la seva mort, demana a August que destrueixi l’Eneida, perquè no estava acabada, però l’emperador no va seguir les seves ordres i la va publicar. Gràcies a això, podem gaudir de l’Eneida avui en dia.

El llibre de l’Eneida, part integrant del programa literari ideat per Mecenàs per enaltir l’obra d’August, és un poema èpic en dotze llibres que narra les peripècies d’Eneas i consta de dues parts; els sis primers llibres descriuen el viatge d’Eneas, en canvi en els altres sis llibres, ens explica les aventures d’Eneas a Itàlia, fins a la seva victòria final.

Versos inicials de l'”Eneida” de Virgili: Arma virumque cano… MAN

Primers sis capítols:
La història comença amb la guerra de Troia. Eneas s’embarca en busca d’una nova terra. El viatge no li serà fàcil, a causa dels entrebancs que els posarà Juno. Desembarca a Cartago, i allà s’enamorarà de Dido, però l’haurà de deixar, perquè ha de seguir amb el seu viatge. A causa d’això, Dido se suicidarà, i això farà que es creï una enemistat entre Cartago i Roma (guerres Púniques). Durant el seu viatge, baixarà ens inferns, on es trobarà amb el seu pare, i aquest li diu que fundarà un imperi a Roma.

Últims sis capítols:
Eneas arriba a Laci. La filla del governador, Lavínia, està promesa amb Turn, però com un oracle havia revelat que Lavínia i Eneas acabarien junts, Turn declara la guerra a Eneas. Aquesta guerra dura molt de temps (Venus ajuda Eneas, i Juno a Turn), però al final Eneas mata  Turn, i es queda amb Lavínia. Allà aconsegueix el seu propòsit, formar un imperi.

Us recomano que no deixeu de llegir aquest llibre, perquè tot i que és una lectura obligada, i això sempre fa que li agafem més mania, aquest és un llibre molt entretingut, fàcil de llegir, i que t’enganxa una vegada que l’has començat a llegir, així que per aquells que no se l’hagin començat a llegir, a què espereu?

Verònica Beltrán- Llatí 2n Batx.

44 thoughts on “L’Eneida de Virgili

 1. Pingback: Origen de la Eneida | Aracne fila i fila

 2. Pingback: Anònim

 3. Pingback: Suïcidi de Dido (Eneida IV 630-705) | Aracne fila i fila

 4. J.Ramírez

  Virgili
  Va néixer a Andes, prop de Màntua, el 70 aC, i va morir el 19 aC fent un viatge de Grècia a Roma. Va estudiar a Milà i a Roma, és possible que les terres de la seva família fossin expropiades a causa de la distribució de terres als veterans del 41 aC. Va ser una home dèbil i malaltís.
  Va pertànyer al Cercle de Mecenàs. Tot i que Mecenàs li va regalar una casa a Roma, ell sempre va preferir viure al camp. Volia enaltir a August en la nissaga d’Eneas (llibre VI de l’”Eneida”).
  L’”Eneida” és de gènere èpic, va ser escrita el s.I aC. Conta la història d’Eneas, un heroi que fuig de Troia i fa un recorregut per la Mediterrània fins a establir-se a Itàlia, com a origen de la nissaga de Roma.
  Consta de 12 llibres. La primera part segueix el model de l’”Odissea” i es conten les dificultats per arribar a Roma i la trobada amb Dido; la segona part segueix el model de l’”Ilíada”, explica les lluites d’Enees i els troians per fer-se amb el domini del territori itàlic, la lluita amb els rútuls, comandants per Turn.
  És un poema nacional per excel·lència, és poesia delicada i perfecta. Virgili no va poder acabar-la i per això, abans de morir, va demanar als seus amics que la cremessin, ja que no volia deixar una obra incompleta.
  El seu objectiu era parlar dels orígens de Roma i enaltir la gens Julia.
  El cant VI és el més important, mostra la unió entre Enees, el fundador de Roma (Ròmul) i August.
  La mètrica que segueix són hexàmetres dactílics.
  Les “Geòrgiques” són poemes dedicats a cantar l’agricultura i les feines del camp.
  Les “Bucòliques” estan inspirades en l’obra del poeta grec Teòcrit. També són anomenades “Èglogues”. Els primers 10 poemes són de tema pastoril escrits en llatí, els protagonistes són pastors que canten els paisatges propis del “locus amoenus” però que es veuen pertorbats pels canvis polítics i per la passió amorosa. També són hexàmetres dactílics.
  Altres informacions: Ascani és el fill d’Enees. Enees es troba amb Dido a Cartago. Al cant XII és la lluita entre Enees i Turn, guanya Enees. Enees és el fill de Venus i Anquises.
  Virgili va escriure poesia bucòlica, didàctica i èpica.

 5. Pingback: El primer emperador de Roma: August | Aracne fila i fila

 6. Pingback: Què és l’esticomància? | L'univers clàssic dels nostres mots

 7. Pingback: La Divina Comèdia i les Nekyies | El fil del mite grec

 8. Xènia Serra

  Salve!
  Virgili va ser un escrpitor romà que va aconsequir un gran reconeixement del públic gràcies a les “Bucòliques”, també anomenades “Èglogues”. Aquest èxit li va facilitar l’entrada al cercle de Mecenas i la proximitat amb August i el seu programa polític. Virgili, va iniciar la seva obra més ambiciosa, l’Eneida, a la qual va dedicar onze anys i la va deixar inacabada ja que, en el seu viatge a Grècia per inspirar-se i seguir escrivint la seva obra, va morir durant la tornada cap a Roma, deixant l’obra amb versos a mitges.

  L’Eneida és la gran obra de Virgili composta en dotze llibres. En aquesta obra podem trobar una gran influència de les obres d’Homer ja que la primera meitat de l’Eneida recorda a l’Odissea ja que descriu els esdeveniments de l’heroi, on ressalta sobretot el mite de Dido i la segona part recorda a la Ilíada perquè narra els combats d’Eneas i els troians per fer-se amb el domini del territori Italià. Aquest mite d’Eneas té una gran relació amb la Guerra de Troia i Virgili va triar el mite d’Eneas peraixí poder tractar els orígens de Roma.

 9. camil.arigon

  Encercleu la lletra de l’opció correcta per a cada espai en blanc, per tal de completar
  els fragments següents, que corresponen a la traducció dels primers trenta-tres versos
  del primer llibre de l’Eneida de Virgili.

  1. Canto ____ i l’heroi que, seguint el destí, fou el primer d’arribar a Itàlia, procedent
  de les costes de Troia, i a les riberes de Lavínium.

  b) les armes

  2. Ell fou llargament sacsejat en terra i en mar per la violència dels déus, a causa
  de la ira rancorosa de ____.

  c) Juno

  3. Recorda-me’n, oh ____, les causes: per quina ofensa a la seva divinitat, per quin
  ressentiment la reina dels déus obligà un home notable per la seva pietat a passar
  tants perills.

  d) Musa

  4. Encara no s’han esborrat de l’ànim de la dea els motius de rancúnia: resta encara
  assentat al fons del seu cor ____, ultratge a la seva bellesa menyspreada.

  a) el judici de Paris

 10. Xènia Sánchez Hernández

  Salve!
  Virgili va ser un gran escriptor romà que haurem d’estudiar a classe de llatí. Va ser un autor que va aconseguir gran reconeixement del públic gràcies a la seva gran obra “Les Bucòliques”, que també s’anomenen “Èglogues”. L’èxit obtingut gràcies a aquesta obra li va permetre entrar en el cercle dels Mecenes i tenir una proximitat amb August i el seu cercle polític.
  Virgili va dedicar onze anys de la seva vida a la seva obra més ambiciosa, anomenada l”Eneida”. Va haver de deixar aquesta obra inacabada, perquè en un dels seus viatges a Grècia per inspirar-se, va trobar la mort en la seva tornada cap a Roma, havent de deixar així versos a mitjes.
  Aquesta gran obra és composta per dotze llibres i en ella, podem trobar la influència de les obres d’Homer ja que la primera meitat de l’Eneida ens recorda molt a l’Odissea. En ella descriu els esdeveniments que li ocorren a l’heroi on sobretot és resaltat el mite de Dido. La segona meitat ens recorda més a la Ilíada perquè narra els combats d’Eneas i els troians per fer-se amb el domini del territori italià. El mite d’eneas té una gran relació amb la Guerra de Troia, així que Virgili va triar el mite d’Eneas per poder tractar el tema dels origens de Roma.
  Vale!

 11. Roser

  Salue!

  Canto les armes i l’heroi que, seguint el destí, fou el primer d’arribar a Itàlia, procedent de les costes de Troya, i a les riberes de Lavínium.

  Ell fou llargament sacsejat en terra i en mar per la violència dels déus, a causa de la ira rancorosa de Juno.

  Recorde-me’n, oh Musa, les causes: per quina ofensa a la seva divinitat, per quin ressentiment la reina dels déus obligà un home notable per la seva pietat a passar tants perills.

  Encara no s’han esborrat de l’ànim de la dea els motius de rancúnia: resta encara assentat al fons del seu cor el judici de Paris, ultratge a la seva bellesa menyspreada.

 12. barraca.roser

  Salue!

  L’Eneida fou l’obra mes famosa escrita per Virgili, aquest poeta és coneguit també per l’amistat que compartia amb l’emperador August a qui dedicava part de les seves obres per a destacar la grandesa de l’imperi. L’Eneida pertany al gènere de les epopeyas, que son cants èpics o narratius que explica d’una manera extensa accions transcendentals o dignes de memoria per un poble al voltant la figura d’un heroi. Aquesta obra en concret narra la historia d’Eneas des del moment en que va fugir de Troya fins l’arribada d’aquest a Itàlia, hi participen en la historia els poders de la deessa Juno, Dido i Turno entre d’altres.

 13. Pingback: L’Eneida, baula romana de pervivència homèrica | El fil del mite grec

 14. Pingback: L’ara Casali i els orígens mítics de Roma | Aracne fila i fila

 15. Pingback: Eneas com August | Aracne fila i fila

 16. Pingback: El “bullying” cap als grecs | Hemeroteca clàssica

 17. Pingback: Kahoot de l’Eneida de Virgili | Aracne fila i fila

 18. Pingback: Nis i Euríal, l’amistat proverbial | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *