La utilitat del grec

Potser mai no hem cregut que una llengua tan antiga i totalment diferent a la nostra, i fins i tot amb un alfabet diferent, pot sevir per aprendre noves llengües que es parlen internacionalment als nostres dies. Però quina és l’ajuda que es suposa que ens pot donar tenir coneixements, en major o menor grau, de grec?

Si parléssim d’una llengua com el llatí ho veuríem molt clar ràpidament. És la llengua de la qual deriven molts dels idiomes que parlem actualment a Occident, i d’aquells que no en deriven directament també ha influït per l’expansió romana i l’intercanvi cultural (anglès, alemany…). A més, per aquest motiu moltes de les paraules d’aquestes llengües occidentals (català, castellà, francès…) són similars a paraules llatines o deriven d’alguna, i això ens pot ajudar en la llengua que volem aprendre. Pel que fa a la gramàtica és el mateix, ja que com se sol dir “les llengües romàniques són llatí mal parlat”, i per tant les estructures mitjançant les quals construïm frases o oracions són les mateixes.

Però precisament aquí és on està el quid de la qüestió (com dirien els romans), en la gramàtica. Nosaltres ens fixem en els romans, però hem de recordar que el llatí és una llengua que neix de la modificació del dialecte etrusc per part del grec. Una llengua tan dominant, coneguda i influenciant com el llatí va néixer seguint les pautes del grec, o millor dit, de la gramàtica grega. 

El grec és el punt de partida de qualsevol llengua occidental en l’àmbit gramatical, que gairebé és un 75 % de la llengua, per no dir-ne més. Si podem arribar a entendre el grec i la seva estructura gramatical , de la qual deriven les de les llengües que es parlen avui dia a Europa, i que a més és la més complexa, no ens costarà gaire ser capaços d’entendre la llengua que volem aprendre en poc temps. Només necessitarem el vocabulari i ens estalviarem anys d’estudi i esforç. 

Per tot això, puc afirmar que realment la llengua grega pot ser molt útil en l’aprenentatge de noves llengües.

 

Carlos Thiriet

2n Batx. Grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *