Estudies grec i llatí? Com ho vius?

Divendres 13 de gener la periodista Soledad Domínguez de Ràdio Barcelona va assistir a les classes de Grec de l’institut Premià de Mar. A diferència d’altres instituts, no tenim departament propi ni aula de clàssiques (ja ens agradaria!). Compartim aula amb els alumnes del cicle formatiu de Jardineria i amb els de Biologia i Ciències de la terra, entre d’altres. És una aula gèlida, una de les més fredes de l’institut Premià de Mar; però plena de vida. La Sole va arribar abans de l’hora acordada i va poder entrar amb mi a l’aula. Què ens trobem? La Marina ja tenia tot el text d’Apol·lodor Biblioteca I, 4-5 sobre el rapte de Persèfone escrit en grec a la pissarra (per molta tecnologia digital i innovació pedagògica, la majoria dels alumnes prefereixen corregir la traducció del dia amb el text grec a la pissarra i en volen fer l’anàlisi morfosintàctica).

Classe de Grec 2 IPM Foto Sole

El text grec el tenim al llibre (Grec 2, editorial Teide pàg. 118), el podem projectar amb el canó i explicar-lo amb el punter… però el volen escrit a la pissarra, i per no perdre temps, la condicio sine qua non és trobar-me’l escrit quan comencem la classe. Així va ser! Ara bé, hi ha alumnes que llegeixen i tradueixen el grec antic a la perfecció sense fer l’anàlisi morfosintàctica, d’altres només subratllant els verbs i separant les oracions, la majoria a hores d’ara ja tradueixen bé, però n’hi ha que de gramàtica només retenen el mínim imprescindible per defensar la pregunta de morfosintaxi de l’examen (aposició, predicatiu, aorist, participis, oracions de relatiu, substantives, adverbials…). No hi ha una sola manera d’aprendre i cadascú ha de trobar la seva!

Classe de Grec de 2n del 13 de gener de 2023 Foto Sole

A la classe següent de Llengua i cultura gregues de primer varen venir uns alumnes de Cultura Clàssica i de Llatí de 4t perquè aquell dia no tenia classe amb ells. El tema que portava la Sole era molt punyent perquè malauradament s’ho troben cada dia: Per què estudies llengües mortes? Vosaltres no fem res, nosaltres sí que fem… La varen rebre amb admiració i es varen sentir privilegiats. Alguns volen estudiar periodisme (ja n’havíem estudiat els formants grecs del mot) i es van interessar per aquest treball de camp (pel treball de recerca ja saben que és molt important la part pràctica). Varen donar amb total llibertat la seva opinió i la Sole in situ va anar enregistrant les seves veus (va venir sola amb transport públic i amb un micròfon i una gravadora, res d’unitats mòbils ni desplegament tècnic!). En acabar, jo la vaig deixar amb el cotxet elèctric a l’estació de tren.

Poc ens imaginàvem que les seves veus, les seves opinions, sortirien al programa El balcó de l’Anna Puigboltas ni que obrissin aquest magazín de la tarda de la Ser Catalunya, ni a l’article periodístic de títol irònic de la Soledad Domínguez, ni diferents talls a les notícies, breus però contudents, ni els enfilalls de twitter…!

Per a mi va ser tota una sorpresa que em convidessin a l’estudi del carrer Casp i em va emocionar la connexió amb directe amb la Tatiana, estudiant de grec inicial del grau de Ciències de l’Antiguitat de la UAB. Va ser molt enriquidor compartir estudi amb els periodistes i tertulians de la Ser Catalunya, amb els admirats Jordi Amat, Nemrod Carrasco i Llucia Ramis; vaig tenir la sort de conèixer la Gabriela, una alumna meravellosa  del professor Albert Prieto de l’institut d’Alella que vol fer Clàssiques (ho aconseguirà!). Divendres aniré al seu institut i compartirem la seva classe de 2 a 3!

Grec i llatí a El balcó del dia 23 de gener de 2023 Foto Guillem

“Estudies grec i llatí? Em serviràs les hamburgueses”És un dels comentaris que sovint han de sentir els prop de 400 universitaris que estudien graus de clàssiques i els més de 3900 alumnes de batxillerat que fan llatí i grec

Conversa amb la periodista Sole i l’alumna de clàssiques Gabriela Foto Guillem

La veu dels alumnes de clàssiques de l’institut Premià de Mar a Hora 14 Catalunya:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *