Per Sant Jordi, referents clàssics!

Sant Jordi també és un bon moment per participar arreu i no oblidar-nos dels referents clàssics!

  • Alguns ja heu enviat via Facebook les vostres participacions al Certamen literari de Sant Jordi de l’Ajuntament de Premià de Mar. Llegiu i poseu un “M’agrada” als relats que més us agradin.
  • Encara podeu enviar a través del Moodle els vostres Fotorelats “Un matí de comèdia” o bé “Premià romà”. Aviat es faran públics.
  • Podeu fer cartes o poemes amorosos en llatí, teniu un bon mestre en Catul, Horaci, Ovidi,…
  • Encara podeu participar al projecte col·laboratiu “Un Sant Jordi fotogràfic”, aquí trobareu les vostres fotografies i aviat podreu seleccionar la millor.
  • portada sites

  • També podeu enviar relats curts, instarelats, tweet, converses WhatsApp… a TMB. Relats Curts 2015

Si no participeu aquest Sant Jordi, és perquè no voleu i potser el drac que ens ha fet la Valèria s’enfadi.

Drac de Sant Jordi. Valeria me fecit

El Dia de Sant Jordi els alumnes de Classical Culture ens representaran Antigone en anglès! Per no perdre la tradició, també jugarem a Eco y Narciso, el joc d’etimologies grecollatines.

Bona Diada de Sant Jordi amb molts referents clàssics!

Auricoma et tres ursi

Després de les vacances de Setmana Santa, a quart de l’ESO reprenem les classes amb nous textos en llatí sense deixar de recordar la feina feta amb Auricoma et tres ursi. Vet aquí un tastet!

Ecce!

Imatge de previsualització de YouTube

Amb el taller de contes il·lustrats d’Una mà de contes de tv3:

Auricoma1

Treball de Valentina V., 4t ESO Llatí opt.3

auricoma Treball de Boutaina, Blanca et Alexia, 4t ESO Llatí opt. 3

liana2lianaaaa1

Liana et Nais me fecerunt

Hem col·laborat a Infinita Fabula III Familia Ursi et Iulia

Ara és l’hora de Minerva et Arachnē!

Dia Mundial de la Poesia amb referències clàssiques

Dia Mundial de la Poesia

Si dia 17 us va passar per alt el Dia de la poesia catalana a Internet, fa temps que celebrem tal dia com avui a El Fil de les Clàssiques el Dia Mundial de la Poesia.

Ja se sap que llegir i escriure poesia és tot un plaer, però no a l’abast de tothom; per tant, tal com ja ha fet la Pepita Castellví, us animo, poetes i poetesses, a deixar en comentari el poema amb referències clàssiques que vulgueu compartir amb tots nosaltres i també us animo a escriure un poema sobre un mite, un personatge grec o romà, un edifici clàssic, un sentiment com l’amor, el desamor, l’amistat… Tot és començar i anar estirant del fil, les paraules, autèntics bàlsams, sortiran soles. Ho proveu? S’acosta Sant Jordi i, si és inèdit, el podreu presentar al Certamen Literari, si voleu, o publicar-lo a Aracne fila i fila!

EL TEU NOM

Busco el teu nom en la llarga línia de l’horitzó.
El busco en el passat, en els records,
en els dies que corren sense parar.
El busco en els somnis oblidats.
En la lluïssor d’una mirada,
en les paraules a l’atzar.
En el xiuxiueig de les fulles dels arbres,
en l’espai que els núvols deixen al descobert.
En la blavor del mar, en el daurat del sol.
El busco en la fantasia, en la imaginació
El busco… el busco…

Pepita CASTELLVÍ

També podeu aprofitar per introduir un poema de Literatura Universal amb referències a la geografia grega en aquest Google map tal com us animem la Iria i l’Omaima a Oda a una urna griega.

I de la poesia grega què en sabeu? Quin poeta o poetessa us agrada més? Quines poetes gregues antigues coneixeu? Sabien estimar els poetes romans de l’època d’August? Us agrada més Horaci o Catul? També podeu passar una bona estona amb música de poetes!…

Gaudiu de la poesia avui i sempre!

La pedra mil·liar de Can Ferrerons

Al Museu Romà de Premià, hi ha exposat el mil·liari trobat a Can Ferrerons, tal com vàrem poder contemplar el dia de la seva recent inauguració.

Saps què és un mil·liari? Quina era la seva finalitat? Per què aquesta pedra mil·liar trobada a Premià és rellevant? A quina via romana pertanyia? Quina informació ens dóna? Per què porten el nom de l’emperador? Per quin emperador (o emperadors) es creu que el mil·liari de Premià fou sufragat i, per tant, dedicat? La pedra mil·liar, trobada a Can Ferrerons, quan perd la seva utilitat com a mil·liari, quin ús acaba tenint? Quants mil·liaris romans s’han trobat a El Maresme? Es conserven? On?…