L’Eneida de Virgili

virgilio.jpg

P. Virgili Maró, originari d’Andes, prop de Màntua, fou un poeta romà, autor dels llibres: Les bucòliques, les Geòrgiques i l’Eneida.

A Milà i a Roma va estudiar filosofia, matemàtiques i retòrica, i es va interessar molt per l’astrologia, la medicina, la zoologia i la botànica. És possible que les terres de la seva família fossin expropiades a causa de la distribució de terres als veterans a l’any 41 aC i tal volta per això formà part del cercle de Mecenàs i entrà en contacte amb August.

Entre el 42 aC i el 39 aC va escriure Les bucòliques i Les ègloges. En aquestes obres podem veure un Virgili molt pacífic, on parla sobre la vida dels pastors.
Entre el 36 aC i el 29 aC va escriure Les geòrgiques. En aquest llibre parla sobre l’agricultura i el món del camp a Itàlia.
A partir de l’any 29 aC, comença a escriure la que serà la seva obra més famosa: l’Eneida, en el seu viatge per Àsia Menor i Grècia. Un cop està a Atenes, es troba amb August, i torna amb ell cap a Itàlia. És una època en què Virgili ja està molt malalt, i no trigarà gaire en morir. Abans de la seva mort, demana a August que destrueixi l’Eneida, perquè no estava acabada, però l’emperador no va seguir les seves ordres i la va publicar. Gràcies a això, podem gaudir de l’Eneida avui en dia.

El llibre de l’Eneida, part integrant del programa literari ideat per Mecenàs per enaltir l’obra d’August, és un poema èpic en dotze llibres que narra les peripècies d’Eneas i consta de dues parts; els sis primers llibres descriuen el viatge d’Eneas, en canvi en els altres sis llibres, ens explica les aventures d’Eneas a Itàlia, fins a la seva victòria final.

Versos inicials de l'”Eneida” de Virgili: Arma virumque cano… MAN

Primers sis capítols:
La història comença amb la guerra de Troia. Eneas s’embarca en busca d’una nova terra. El viatge no li serà fàcil, a causa dels entrebancs que els posarà Juno. Desembarca a Cartago, i allà s’enamorarà de Dido, però l’haurà de deixar, perquè ha de seguir amb el seu viatge. A causa d’això, Dido se suicidarà, i això farà que es creï una enemistat entre Cartago i Roma (guerres Púniques). Durant el seu viatge, baixarà ens inferns, on es trobarà amb el seu pare, i aquest li diu que fundarà un imperi a Roma.

Últims sis capítols:
Eneas arriba a Laci. La filla del governador, Lavínia, està promesa amb Turn, però com un oracle havia revelat que Lavínia i Eneas acabarien junts, Turn declara la guerra a Eneas. Aquesta guerra dura molt de temps (Venus ajuda Eneas, i Juno a Turn), però al final Eneas mata  Turn, i es queda amb Lavínia. Allà aconsegueix el seu propòsit, formar un imperi.

Us recomano que no deixeu de llegir aquest llibre, perquè tot i que és una lectura obligada, i això sempre fa que li agafem més mania, aquest és un llibre molt entretingut, fàcil de llegir, i que t’enganxa una vegada que l’has començat a llegir, així que per aquells que no se l’hagin començat a llegir, a què espereu?

Verònica Beltrán- Llatí 2n Batx.

43 thoughts on “L’Eneida de Virgili

 1. Margalida Capellà Soler

  Veig, Vero, que finalment has aconseguit escriure el teu primer post a Aracne fila i fila. Hauries d’haver posat enllaços. La propera vegada recorda-ho!
  Pel que fa a l’Eneida de Virgili, us recordo a tots que si heu llegit l’adaptació, no us oblideu de deixar el vostre comentari.

  Us recomano aquesta presentació de Luis Inclán sobre Virgili i l’Eneida:
  EneidaView
  i tampoc no us perdeu els viatges d'Eneas amb flash de la mà de Sebastià Giralt. Us agradarà! ni els enllaços de Maria Jesús Espuña.

 2. Bouchra

  he entrat als enllaços que ha posat la margalida i la veritat es que si hagués sabut que existeixen no m’hagués llegit el llibre però tot i així no m’arrepenteixo d’haver-lo llegit de veritat que val la pena

 3. Saraa

  Ave!
  Jo he fet un treball a Literatura Universal sobre Virigili i, concretament de l’Eneida. No l’he llegit sencer el llibre, però si fragments i em sembla entretingut. Trobo que es un autor interessant amb molt bones obres.

  Vale!

 4. Marc pelegrin

  L’Eneida és un poema èpic escrit per l’autor romà Virgili al Segle aC. A través d’aquesta obra August i Virgili lloen els orígens del poble romà, ens expliquen la fundació mitològica de Roma i les fites de l’heroi Eneas. August pretèn donar a l’existència de Roma una raó de causa major: la voluntat divina. Virgili relacionarà cada personantge a l’obra amb el seu llinatge.
  Una de les finalitats de l’Eneida és informar sobre la Gens Iulia d’August que neix de Venus (divinitats) i de Ròmul i Rem.
  En quant a l’argument, després d’invocar les muses, Virgili explica al ressentiment de la deessa Juno contra Troia, ella serà l’antagonista que intentarà evitar que Enees compleixi el seu destí: Fundar una nova ciutat. La història comença enmig del mar i es recorda la caiguda de Troia amb el cavall de fusta i l’ordre de Venus cap l’heroi.

  Una tempesta fa desviar la flota cap a Cartago, on Enees i la reina Dido s’enamoren. Ell l’abandona desgrat per complir la seva missió i l’ira de la dona (que se suïcida) serà la causa mítica que explicarà l’enemistat entre Roma i Cartago a les guerres púniques.
  Enees baixa a l’inframón, on l’esperit del seu pare mort, Anquises, li explica el futur de Roma com governant del món. Després arriba finalment a la regió del Latium i acaba la primera part.
  Juno instiga els habitants de la zona a començar una sèrie de guerres per tractar d’impedir l’èxit d’Enees. El líder rival s’anomena Turnus i traeix els pactes que li ofereixen. Mor en un combat individual contra el protagonista, que venja la mort del seu millor amic clavant-li una llança a la cama.
  Els personatges principals de la obra són Venus, Juno, Eneas, Anquises, Dido, Venus, Júpiter, Mercuri, Lavínia, Ròmul i Rem.
  Aquesta obra clàssica narra les aventures d’Eneas i es tracta d’una epopeia caracteritzada per ésser escrit en hexàmetres, la mètrica tradicional de l’època.

 5. Camila

  Aquest llibre es dedica a explicar com Eneas fuig de Troia. Els grecs ocupen completament Troia, i Pirro mata Príam. Enees en veure Helena amagada pensa en matar-la per així saciar el seu odi, però Venus el deté. Llavors Enees retorna i preten fugir amb la seva família, però el pare d’Enees no vol fugir, però després de l’episodi amb els cabells de Julo es convenç. Llavors, el fill de la deesa, Ascani, Anquises i Creusa fugen, però l’última no aconsegueix arribar al seu destí. Al final del llibre, Enees, la seva família i alguns troians aconsegueixen escapar i es dirigeixen cap a les muntanyes.

 6. Anna Salas

  L’autor de l’Eneida és P. Virgili Maró. Va estudiar a Milà i a Roma.

  L’Eneida, enalteix l’obra d’August, és una poema èpic en dotze llibres que narra les aventures d’Eneas, heroi mític fugitiu de Troia, en el seu recorregut per la Mediterrània fins arribar a habitar Itàlia.

  Dels dotze llibres, els sis primers segueixen la temàtica de l’Odissea i els altres sis, de la Ilíada. En la primera part, doncs, s’expliquen les dificultats d’Eneas per arribar a Itàlia; D’aquesta part es destaca l’episodi de la trobada d’Eneas amb Dido, la reina de Cartago, que està a punt de desviar-lo de la seva missió divina.

  En la segona part es destaquen les lluites contra els rútuls, conduïts pel rei Turn i la victòria final d’Eneas sobre Turn.
  L’Eneida és el poema nacional romà per excel·lència, ja que el sentiment de pàtria com lligam de Roma amb Troia acompanya la finor i les proporcions exactes d’una poesia delicada i perfecta, seguint el model d’Homer.

  Virgili no va poder acabar-la i per això, abans de morir demana als seus amics que cremin l’obra, ja que no volia deixar una obra incompleta, però afortunadament aquest desig no va ser respectat perquè August va fer publicar l’Eneida tal i com estava.

 7. sara

  Jo us parlare una mica mes de les Bucòliques i les Èglogues.
  Les Bucòliques de Virgili consisteixen en les discussions entre el bestiar i els pastors en el canvi revolucionari que passa a Roma en aquest moment. Es parlava de l’amor en les obres però també de l’homosexualitat.

  Les Èglogues tracten del poder romà.Ell continua escrivint sobre temes eròtics i aquests inclouen l’amor del moment i parla de temes heterosexuals com homosexuals. A més, inclou referències a la dona i Virgili llavors conclou la seva Èglogues tornant al seu tema d’Arcàdia.
  Sara

 8. Zicora

  Salveee.

  Crec que l’Eneida de Virgili és un poéma épic molt maco. De fet, em vaig començar a llegir el llibre A LA RECERCA D’UNA PÀTRIA el passat estiu, i em va agradar molt.

  Valeee.

 9. Uxue Avilés

  Salve!!

  Penso que l’Eneida de Virgili és un poema molt maco. Per el nom que té el llibre que ens hem de llegir no em crida l’atenció, però segurament sigui tot el contrari.

  Vale!!

 10. serna.marta2010

  Salve!!!
  L’Eneida de Virgili segons la meva opinió es un poema épic bastant bonic. L’autor és P. Virgili Maró. Amí personalment el llibre de “A la recerca d’una pàtria” em va agradar bastant. Un gran article.

  Vale!!!

 11. Uxue Avilés

  Salve!!

  Jajajaj un altre cop per aquí… Segons la meva opinió, te bona pinta pel que he llegit a l’article, per cert molt bo.

  Vale

 12. Laia Sánchez Puerto

  Salve!

  L’Eneida de Virgili és un poéma épic molt maco. De fet, l’any passat a llatí, vem llegir el llibre de ” A la recerca d’una pàtria”.

  Vale

 13. Cristina Álvarez Barraca

  Salvete!

  Bé, jo ja vaig estudiar a Virgili l’any passat. Varem començar parlant de l’èpica i vam acabar aprofundint en Virgili. Malgrat això, no varem llegir l’Eneida, només ens van explicar una mica per sobre la seva història.
  L’any passat quan ens van mencionar aquest llibre vaig pensar que seria un gran aburriment, que segurament tindria un català molt antic i que no seria fàcil d’entendre, i per aquests motius no m’hagués motivat tant el fet de llegir-lo.
  Malgrat això, agraeixo que aquest any sí que l’haguem hagut de llegir; ara tinc una opinió totalment diferent sobre aquest llibre de la que tenia l’any passat, el llibre m’ha sorprès molt. També pensava que seria força difícil de llegir i ha estat tot el contrari.
  Crec que Virgili va escriure una gran obra, i no sé va arribar a pensar l’èxit que tindria en un futur, ja que la pervivència de les seves històries encara és present en pel·lícules, en òperes, etc.

  El que sé de l’època de Virgili no és massa cosa, però sé que va néixer l’any 70 a.C i que va ser l’època de l’imperi d’Octavi August, el qual li encomanà l’obra de l’Eneida.

  Valete!

 14. Alba Lorenzo Giménez

  Salve!

  Aquest article m’ha semblat molt interessant ja que m’ha aportat informació del llibre que em tinc que llegir per aquest trimestre i ara m’ha quedat una mica més clara del que va el llibre.

  Espero poder acabar-m’ho a temps de llegir i que no se’m faci aburrit, i sobretot aprovar l’examen de l’Eneida!

  Vale!

 15. Pingback: L’Odissea armènia de Maria Àngels Anglada | Literatura grega a escena

 16. Pingback: La pervivència dels gèneres literaris grecs en la literatura occidental | Literatura grega a escena

 17. Andrea Balart

  Salve!

  Jo hem vaig llegir l’adaptació de l’Eneida de Virgili anomenada “A la recerca d’una pàtria” i personalment és un llibre que està molt bé perquè ens relaciona la guerra de Troia amb el passat de Roma. (des de que Eneas fuig de Troia fins a que s’estableix a Lavinia i el seu fill funda Alba Longa. El rei d’Alba Longa (Procas) té dos fills: Numitor i Amuli i deixa el regne a Numitor però Amuli l’expulsa i fa tancar la seva filla Rea Silvia però el déu Mart s’uneix amb ella i tenene els bessons Ròmul i Rem, i el primer serà el futur rei de roma. A la recerca d’una pàtria només s’explica fins a l’arribada de Eneas a Lavinia i la fundació d’Alba Longa, però aquesta història dóna pas a la resta. El llibre està ple d’aventures, relata molt bé totes les peripecies que ha de passar Eneas fuguint de Troia per arribar a fundar una ciutat: Lavinia. Pel camí s’enamora de Dido, una reina de Cartago però quan aquest s’en va perquè té que acabar la seva missió Dido es suïcida.

  L’Eneida està dividida en dues parts: del capítol I-VI, està basat en l’Odissea i del capítol VII-XII, està basat en la Ilíada. Els dos protagonistes fan un viatge per el mar per poder tornar a un lloc concret, per tant un viatge de tornada d’un heroi. El tema també és molt similar ja que al principi es parla de la guerra de troia. Tot i que després, en l’Odisea Ulisses passa un seguit d’aventures i Eneas també per trobar la seva pàtria. August, per justificar el seu llinatge diví, va demanar aquesta obra a Virgili inspirant-se en els grans clàssics d’Homer, per tal d’escriure un passat gloriós a Roma.

  Vale!

 18. balart-irina1120

  Salve!

  L’Eneida és un poema de Virgili, poeta romà. August, per justificar el seu llinatge diví, va demanar aquesta obra a Virgili inspirant-se en els grans clàssics d’Homer, per tal d’escriure un passat gloriós a Roma.

  L’Eneida està dividida en dues parts: del capítol I-VI, està basat en l’Odissea i del capítol VII-XII, està basat en la Ilíada.

  L’Eneida parla sobre Enees heroi troià que va fugir de Troia durant la guerra amb el seu pare, fill i uns quants homes. Enees aconsegueix trobar la seva pàtria a Laci, on es casa amb la filla del rei Llatí, Lavínia i va fundar una ciutat amb el seu nom.

  M’he llegit l’Eneida, que és del génere de l’èpica, i em va agradar força. Enees té que passar per molts problemes abans no arriba a la seva pàtria, com quan baixa a l’inframón o quan arriba a Cartago i la reina Dido s’enamora bojament d’ell. L’obra està plena de semblançes amb l’Odissea, com el peregrinatge que ha de fer Enees abans no arriba a la seva pàtria, i amb la Ilíada, ja que alhora també parla de la guerra de Troia.

 19. Cristina Berjano

  Salve 🙂
  A l’exàmen de les PAU, sèrie 4 opció B trobem alguns personatges de l’Eneida de Virgili en fotografíes.
  La primera fotografía pertany a Laocoont, la segona pertany a Eneas, la tercera a la mort de Dido i l’última a l’episodi de Nís i Euríal.
  1. La mort de Laoocont (Fou un sacerdot d’Apol·lo, fill d’Antènor. Es casà amb Antíope, la qual li donà dos fills. Etrón i Melanto.
  2. La fugida de Eneas de Troia (En llatí Aeneas, fou un heroi de la guerra de Troia, basat en l’heroi de l’Odissea descrit per Homer. La seva mare fou Afrodita i el seu pare, el mortal Anquises. Va funda Lavínium.
  3. La mort de Dido (Filla del rei Tir Mattan I i princesa a Fenícia)
  4. L’episodi de Nís i Euríal (Eren dos soldats que teníen una relació d’amants. Aquests dos personatges, a la història de l’Eneida, atravesen les frontes del campament dels enemics)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *